5 verschillen tussen leiders en managers

 

 

Pep Guardiola

‘Manager’ en ‘leider’ zijn geen synoniemen. Een manager die geen effectief leiderschap biedt, kan een bedrijf in korte tijd failliet doen gaan terwijl een groot leider – die niet noodzakelijk een manager is – een team kan transformeren in een uiterst effectieve probleemoplossingsmachine.

Ondernemer Ilya Pozin somt vijf verschillen tussen managers en leiders voor LinkedIn.

  1. Managers geven antwoorden, leiders stellen vragen. Je ondergeschikten bevelen toeblaffen is de beste manier om je team tegen je op te zetten. Vraag teamleden om hun mening en schakel hen in in het beslissingsproces. Dat inspireert creativiteit, motivatie en onafhankelijkheid.

  2. Managers bekritiseren mensen, leiders vestigen de aandacht op fouten. Het heeft geen enkele zin om je teamleden publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Geef hen de kans om te leren uit hun fouten via onpersoonlijke, opbouwende kritiek.

  3. Managers vergeten bewezen diensten, leiders belonen elke vooruitgang. Erkenning geven aan je werknemers voor elke verwezenlijking zal hun interesse, passie en trots over hun job doen stijgen. Vergeet niet dat iedereen van appreciatie houdt.

  4. Managers concentreren zich op het slechte, leiders benadrukken het goede. Focus niet enkel op de zwakke punten van een project of werknemer want dan biedt weinig incentieven voor verbetering. Begin met lof, geef dan kritiek, en eindig met meer lof.

  5. Managers smachten naar erkenning, leiders bedanken hun team. Mensen met weinig leiderschapskwaliteiten zijn altijd de eerste om de eer voor zichzelf op te strijken. Een goed leider begrijpt echter het belang van een positieve en gedreven bedrijfscultuur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s