15 kenmerken van uitmuntende teams

Briljante teams leveren consistent uitstekende resultaten en delen allerlei ideeën en gewoontes die Warren Bennis en Patricia Biederman identificeren in hun boek Organizing Genius.

Eric Barker somt op Business Insider de 15 kenmerken van uitmuntende teams op:

  1. Uitmuntendheid vergt uitmuntende mensen. Als je een briljant team wil samenstellen is je eerste en belangrijkste taak het vinden van briljante mensen.

  2. Briljante teams en briljante leiders creëren elkaar. Standaardleiderschapsmodellen zoals de klassieke bevelstructuur werken niet bij briljante teams. Zulke teams hebben unieke leiders nodig met unieke leiderschapsstijlen.

  3. Een briljant team heeft een sterke leider. Deze leider moet het respect, de waardering en de trouw van zijn team verdienen. Briljante teams zijn immers vrijwillige associaties van passionele mensen. Absoluut vertrouwen in de instincten en integriteit van de leider is essentieel.

  4. Werf mensen aan die beter zijn dan jij. Als je niet genoeg zelfvertrouwen hebt om de beste mensen aan te nemen, ben je niet geschikt om een briljant team te leiden.

  5. Team players onlySommige genieën werken slecht samen met anderen, maar om te functioneren in een briljant team moet iedereen goed kunnen samenwerken.

6. De missie is heilig. Elk lid van een briljant team gelooft 100% in de bedrijfsmissie.

7. Leef in verbonden isolement. Een briljant team moet geheel onafhankelijk en zonder afleiding kunnen werken, maar tegelijkertijd ook toegang hebben tot de buitenwereld.

8. Zie jezelf als underdog. Briljante teams voelen zich als David die met nieuwe ideeën en innovaties de logge reus David velt.

9. Vecht tegen een vijand. Bind de strijd aan met een machtige rivaal. Dat is goed voor de teamspirit en motiveert je om het beste van jezelf te geven.

10. Het project is alles wat telt. Leden van briljante teams zijn geen gebalanceerde individuen met rijke persoonlijke levens, maar onvermoeibare overachievers met slechts één doel voor ogen: de succesvolle afwerking van het project

11. Optimisme boven realisme. Briljante teams geloven dat ze dingen kunnen doen die niemand hen ooit heeft voorgedaan. Dat is niet altijd realistisch, maar nodig om het ondenkbare te doen.

12Briljante teamleden zijn onvervangbaar. Dat betekent dat elk teamlid de job heeft waarvoor hij geboren is.

13. Grote leiders blijven je uitdagen. Geniale individuen bereiken het meest wanneer een leider hen uitdaagt om al hun talenten en vaardigheden te benutten voor een belangrijke taak.

14. Respecteer de deadline. Op een gegeven moment eindigt het creatief proces en moet het project worden afgewerkt. Briljante teams weten dat aan elke droom een deadline vasthangt.

15. Briljant werk beloont zichzelf. Leden van briljante teams zeggen vaak dat hun passie belangrijker is dan hun loon. Voor zulke mensen is de beste beloning is het creatief proces zelf. Briljant werk verrichten geeft je immers het beste gevoel ter wereld.

Share this:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s