Unizo waarschuwt: “Pas op met Bol.com!”

Unizo waarschuwt: “Pas op met Bol.com!”
De webshop Bol.com (boven) is er niet vies van om net hetzelfde beeld als dat van FANS te gebruiken. Foto: rr

 

De internetwinkel Bol.com laat toe dat kleine zelfstandigen hun producten via haar platform aanbieden. Maar als die producten succesvol zijn, kan Bol.com ze zelf verkopen tegen een lagere prijs. Het aanbod van de kleine zelfstandige wordt dan van de website gehaald. “Wij zijn de kabouters die het werk doen. Bol.com loopt met het geld weg”, zegt Nico Volckeryck, zaakvoerder van de gadgetwinkel FANS.

Nico Volckeryck is voorzitter van zelfstandigenorganisatie Unizo in Antwerpen en baat de gadgetwinkel FANS in de Antwerpse Kammenstraat uit. Klanten kunnen daar bijvoorbeeld beelden kopen uit films zoals Lord of the Rings en Star Wars.

“Wij verkopen die beelden en gadgets in onze fysieke winkel en via onze eigen webshop, maar ook via Bol.com”, zegt Nico Volckeryck.

“Tot mijn grote verbazing bleek dat enkele van onze producten plots van Bol.com waren verdwenen, maar dat die Nederlandse internetwinkel dezelfde producten ineens zelf begon te verkopen tegen een lagere prijs.”

FANS had bijvoorbeeld een beeld van ‘Mad Max Rick’ uit de Amerikaanse animatieserie Rick & Morter via Bol.com te koop gezet voor 34 euro. “Ons product werd er zonder enige mededeling afgehaald. Maar de Nederlandse site verkoopt het beeld nu zelf voor 24,78 euro. Enkel de levertijd is langer. Het strafste van al is dat het logo van onze winkel nog bij het artikel op Bol.com vermeld staat.”

“De foto en de tekst met uitleg van het beeldje dat Bol.com verkoopt, komen trouwens rechtstreeks van ons. Zoiets kan niet. Wij hebben tijd gestoken in marktonderzoek en in het presenteren van onze producten op het internet. Wij zijn de kabouters die het werk doen en zij lopen met het geld weg.”

“Onredelijk hoge prijs”

Bol.com bevestigt het incident. “Wij hebben het assortiment van verkooppartner FANS inderdaad offline gehaald”, zegt Roos Franssen, woordvoerder van Bol.com.

“Het komt soms voor dat een partner op onze website een prijs voor een artikel aanrekent die zo ver boven de marktprijs ligt, dat we de prijs als onredelijk beschouwen. In dat geval zetten we het artikel offline en informeren we de betreffende aanbieder hierover. Dat hebben we ook met FANS gedaan.”

Waarom biedt Bol.com het product dan ineens zelf aan? “Het kan voorkomen dat we al in gesprek zijn met een leverancier”, zegt Roos Franssen. “Soms krijgen wij dan betere prijsvoorwaarden. Wij gaan daar op in, omdat wij onze klanten het beste willen bieden.”

Mag Bol.com de foto’s en de teksten van andere handelaars dan zomaar gebruiken? “Ja”, zegt Roos Franssen. “Als een partner beslist om zijn assortiment via onze website te verkopen, dan stemt hij in met de voorwaarden die op onze website staan. In die voorwaarden staat dat de foto’s en de teksten niet-exclusief zijn. We hebben per ongeluk wel het logo van FANS laten staan. Dat was een foutje, en dat logo halen we dus weg.”

Bol.com benadrukt wel dat het de verkoop van een privépartner niet systematisch overneemt. “Het gebeurt maar af en toe, want wij willen een goede relatie hebben met onze partners”, zegt Franssen.

Waarschuwing van Unizo

De nationale afdeling van Unizo waarschuwt handelaars. “Als je producten via Bol.com verkoopt, geef je commerciële informatie aan een concurrent”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Bol.com ziet dan welke van jouw producten populair zijn en kan beslissen om die zelf te verkopen.”

“Daarom raden we handelaars aan om hun producten via Store-square in de markt te zetten. Dat is ook een extern platform, maar Storesquare verkoopt zelf geen producten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s