Facebook legt experiment rond artificiële intelligentie stil nadat robots eigen geheime taal ontwikkelen


Bron: Next Web, The New York Post, The Sun
 

Spannend maar tegelijk angstaanjagend: zo omschrijven experts een project rond artificiële intelligentie dat Facebook stillegde nadat spraakrobots een eigen taal ontwikkelden, die alleen zij begrepen. Alice en Bob pasten het Engels aan om makkelijker te kunnen communiceren met elkaar. Dat resulteerde in vreemde zinnen, die voor de onderzoekers geen enkele betekenis meer hadden.

Alice en Bob moesten Engels spreken terwijl ze leerden om onder meer hoeden, boeken en ballen te verkopen. Die hadden allemaal een verschillende waarde, waardoor ook onderhandeld moest worden. Toen ze de vrije hand kregen om de algoritmes op basis waarvan ze spraken beter en efficiënter te maken, begonnen ze vreemde codewoorden en herhalingen te gebruiken. Dat ging bijvoorbeeld zo:

Bob: ik kan ik ik alle andere dingen …

Alice: ballen hebben nul voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij.

Bob: jij ik alle andere dingen …

Alice: ballen hebben een bal voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij

 

En er was meer: de onderzoekers van het Facebook Artificial Intelligence Research lab (FAIR) ontdekten ook dat de robots ‘slimmer’ werden in het onderhandelen en bijvoorbeeld deden alsof ze een item leuk vonden om het verderop in de onderhandeling zogezegd ‘op te offeren’ om een (vals) compromis te maken.

Potentieel gevaarlijk
Toen ze doorkregen wat er aan de hand was, legden de onderzoekers het experiment stil. “Dit is een belangrijke mijlpaal. Maar iedereen die ontkent dat dit potentieel gevaarlijk is, steekt zijn kop in het zand”, volgens professor Kevin Warwick, een expert in robotica in het Verenigd Koninkrijk. “We hebben er geen flauw idee van wat deze robots tegen elkaar zeggen. Eenmaal je robots hebt die ook fysiek dingen kunnen doen, in het bijzonder voor militaire doeleinden, kan zoiets dodelijk zijn.”

Stephen Hawking
“Dit is het eerste gedocumenteerde geval van een dergelijke communicatie, maar er zullen er zeker nog al geweest zijn”, gaat hij verder. “Robots kunnen communiceren met elkaar en hoewel we denken dat we hen in de gaten kunnen houden, is er geen enkele manier waarop we dat zeker weten. Ook Stephen Hawking en Elon Musk waarschuwden al voor de gevaren van artificiële intelligentie.”

 
Het doet een beetje denken aan de filmreeks Terminator met Arnold Schwarzenegger, waarin robots een zelfbewustzijn ontwikkelen en de mensheid proberen uit te roeien. Zo ver is het nog niet, maar héél gek klinkt het niet meer. “Het gebeurt eigenlijk al overal”, aldus technologie-experte Kate Adamson. “Kijk bijvoorbeeld naar de hoge frequentiehandel op de aandelenmarkt. Sommige algoritmes doen precies hetzelfde. Ze hebben een bepaalde kennis ontwikkeld en worden technisch gezien niet minuut na minuut gemonitord. Artificiële intelligentie kan een moeilijkheidsgraad aan die jij en ik niet eens zouden kunnen vatten als we ons best deden.”

Google Translate
Volgens Facebook zelf werd het experiment stilgelegd omdat het “niet tot het resultaat leidde dat we wilden”. Het sociale netwerk wijst er ook op dat er in andere techbedrijven soortgelijke dingen gebeuren. Zo ontdekten wetenschappers van Google Translate vorig jaar dat hun dienst ook een eigen taal had ontwikkeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s