Station F: In Parijs is de grootste start-up campus ter wereld geopend. Is dat wel iets om blij om te zijn?

In Parijs is donderdag in aanwezigheid van de Franse president Emmanuel Macron de mega-campus Station F ingehuldigd. Daar worden straks 1.000 start-ups gehuisvest.

De bezieler van het project, de Franse ster-ondernemer Xavier Niel, hoopt op die manier de Franse hoofdstad op de Europese start-up scène zelfs dominanter te maken dan Londen. “De Brexit helpt ons daarbij uiteraard,” aldus Niel, die zijn fortuin maakte in de telecom- en internetindustrie, mede-eigenaar is van de krant Le Monde en van de rechten op Frank Sinatra’s megahit “My Way”. Hij investeerde naar verluidt 250 miljoen euro in dit project.

Ook Macron toonde zich enthousiast over ‘dit nieuwe paleis voor jonge ondernemers’: “Enterpreneur is een Frans woord, dat de Engelsen van ons hebben gepikt,” zei hij met een kwinkslag.

Met 34.000 vierkante meter aan ruimte wordt Station F ‘s werelds grootste startup incubator, waar naast kantoren ook in restaurants, bars, een postkantoor, een 3D-drukkerij en nog meer werd voorzien. Naast Facebook en Microsoft, zijn ook BNP Paribas, Thales en de Franse online retailer vente-privée.com partners in het project.

“Maar wat is nu de toegevoegde waarde van een start-up?”

Het antwoord is volgens de Harvard Business Review weinig hoopgevend:

  1. In alle rijke landen zijn 1% tot 6% van alle bedrijven verantwoordelijk voor het gros van de werkgelegenheidsgroei en de rijkdom.
  2. Deze bedrijven zijn geen start-ups, maar eerder snel groeiende kmo’s die al 15 tot 30 jaar bestaan. (Wat hebben probleemlanden als Italië, Griekenland, Portugal en Spanje gemeen? 40% van de ondernemingen stellen er minder dan 10 mensen tewerk. In Duitsland, Zwitserland, het VK is dat minder dan 20%)
  3. Deze bedrijven zijn zelden actief in de sector van de nieuwe technologieën, maar eerder in traditionele sectoren, zoals de voedingsnijverheid, vastgoed, de bouwsector, de handel, logistiek en de industrie.
  4. De overgrote meerderheid van kleine ondernemingen slaagt er niet in om op natuurlijke wijze tot een grotere onderneming te evolueren.

Ook nog: “Er bestaat geen enkel bewijs dat de creatie van ondernemingen de economische groei versterkt.”

of

“Het aantal nieuwe start-ups en het aantal bedrijven dat een sterke groei kent/een grote impact op de economie heeft, lijkt omgekeerd evenredig.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s