‘Als er niets verandert, zijn we binnen we twee jaar dood’

‘Als er niets verandert, zijn we binnen we twee jaar dood’
Peter Quaghebeur. Foto: sbs
‘Uitgesteld kijken neemt schrikwekkend snel toe’, zei SBS- baas Peter Quaghebeur (Vier en Vijf) deze voormiddag in het Vlaams Parlement. ‘Commerciële zenders kunnen zo niet overleven.’ In het parlement liep donderdag een hoorzitting over dalende inkomsten op de tv-markt. De grootste boosdoener is het uitgesteld kijken. De distributeurs Telenet en Proximus en de commerciële zenders zoeken samen naar oplossingen.

‘In 2016 werd 19 procent van de programma’s in Vlaanderen uitgesteld bekeken. Dit voorjaar al is dat cijfer opgeklommen tot 26 procent’, vertelde Quaghebeur. ‘We weten dat mensen nieuws, sport en laatavondprogramma’s bijna niet uitgesteld bekijken. Tot dit voorjaar dachten we dat ook programma’s waar veel over gepraat wordt niet zo kwetsbaar waren.’ Maar de finale-aflevering van ‘De Mol’ drukte de SBS-baas met de neus op de feiten. ‘Die finale is door meer dan de helft van de mensen uitgesteld bekeken. Het gaat schrikwekkend snel. Bij elk nieuw tv-seizoen zien we de cijfers rond uitgesteld kijken opnieuw omhoog gaan.’

Die trend en het feit dat adverteerders minder geld besteden aan tv-reclame doet Quaghebeur concluderen dat Vier en Vijf ‘over twee jaar dood zijn, als er niets gebeurt’. Er is, volgens hem, geen enkele reden om te denken dat de evolutie zal vertragen. Uitgesteld tv kijken is een wereldwijd fenomeen. In de VS wordt er al tot 50 procent uitgesteld gekeken.

Unskippable reclame

Medialaan, bij monde van Ben Appel, trad hem bij en deed een concreet voorstel. ‘We begrijpen dat we niet aan het kijkcomfort van de kijker mogen morrelen. Zo moet een opgenomen programma onmiddellijk moeten opstarten als je het opvraagt. Zodat je niet meer hoeft door te spoelen.’ In ruil daarvoor stelt hij in plaats van reclameblokken enkele ‘unskippable’ advertenties voor. Dat zijn dan één of twee reclamespotjes die je als kijker niet kan doorspoelen, maar die samen wel minder lang duren dan een reclameblok. Die spotjes zouden ook targeted zijn, lichtjes gepersonaliseerd op elke kijker afzonderlijk.7  ‘Als we vóór een Youtube-filmpje van dertig seconden bereid zijn om even lang naar reclame te kijken, moet dit ook kunnen.’

Dat model gebruikt Medialaan nu al online, voor wie volledige programma’s op VTM.be of via de Stievie-app wil bekijken. Daar werkt het erg goed, vinden ze bij VTM. 1,6 miljoen Vlamingen hebben ondertussen een online-account bij Medialaan. ‘Als we daar gebruikers over bevragen, geven ze aan dat ze het een fair deal vinden om gratis programma’s te kunnen bekijken in ruil voor reclame’, zegt Sara Vercauteren, woordvoerster van VTM.

lees verder in  DE STANDAARD

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s