Het einde van een business model? Oostenrijk wil einde maken aan gratis Google

Oostenrijk wil op de digitale diensten van onder meer Google of Facebook een belasting heffen. Dat heeft Andreas Schieder, fractieleider van de Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ), gezegd.

Schieder wijst er daarbij op dat de geviseerde diensten winsten maken met data die bij de inwoners van een land worden verzameld.

Op die activiteit moet volgens hem dan ook belasting worden betaald.

Hij voegt eraan toe dat het actuele Oostenrijkse fiscale stelsel nog altijd is gebaseerd op de activiteiten van de traditionele economie en dringend aan de structuur van de digitale wereld moet worden aangepast.

“Gebruikers van digitale diensten betalen hun consumptie met het delen van persoonlijke gegevens,” benadrukt Andreas Schieder. “Het zakelijk model van vele internet-bedrijven is gebaseerd op de gigantische inkomsten die met behulp van deze data kunnen worden opgebouwd. Daarop moeten zijn ook worden belast.”

Gelijkschakeling

Oostenrijk wil voor de digitale economie fiscaal dezelfde benadering hanteren als voor de traditionele sectoren. De bestaande belastingen op reclame zal dan ook worden uitgebreid naar digitale formaten.

Tevens wil Schieder een heffing op digitale services die aan de Oostenrijkse bevolking worden aangeboden door bedrijven die geen fysieke aanwezigheid in het land hebben.

De digitale plannen van Schieder kaderen in een bredere maatregel om de Oostenrijkse bedrijfsbelasting aan te passen. Er worden immers ook inspanningen gedaan om fiscale optimalisaties – waarbij bedrijven van wettelijke leemtes gebruik maken om een minimum aan belastingen te betalen – in de toekomst moeilijker te maken.

De belastingontwijking in het bedrijfsleven zou aan de Oostenrijkse staat immers jaarlijks een verlies van 1,5 miljard euro kosten. Dat bedrag komt overeen met ongeveer één vijfde van de jaarlijkse inkomsten aan bedrijfsbelastingen.

Er is volgens Schieder een nieuwe benadering nodig om ervoor te zorgen dat belastingen worden betaald op de locatie waar omzet en winst worden gerealiseerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s