Waarom we ondanks de lange wachtrijen toch gewoon massaal naar pretparken gaan

We trokken massaal naar pretparken in de paasvakantie omdat … er al veel volk was

Waarom we ondanks de lange wachtrijen toch gewoon massaal naar pretparken gaan

bron: NIEUWSBLAD

Waarom we ondanks de lange wachtrijen toch gewoon massaal naar pretparken gaan

Het nieuwe pretparkseizoen is als een rollercoaster uit de startblokken geschoten. We ­gingen massaal naar Bobbejaanland, Walibi of Bellewaerde. Dat was dit weekend niet anders, zelfs al waren we gewaarschuwd voor lange wachtrijen. “Mensen zijn graag waar veel volk is, omdat ze denken dat daar meer te beleven valt”, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB).

Waarom we ondanks de lange wachtrijen toch gewoon massaal naar pretparken gaan
Foto: ‘cia Jansen

Bobbejaanland ontving de voorbije veertien dagen de helft meer bezoekers dan vorig jaar in de paasvakantie. Volgens commercieel directeur Peggy Verelst omdat de voorbije twee weken meer droge dagen telde en het warmer was dan dezelfde periode vorig jaar. Walibi spreekt van de beste paasvakantie in de afgelopen zes jaar. Bellewaerde ­beleefde zelfs de beste paas­vakantie sinds de tellingen in 1997. En ook in Plopsaland draaien de attracties op volle toeren. De concrete balans ­maken ze daar pas na het ­verlengde weekend op, maar ze zijn nu al tevreden over de voorbije twee weken. “En we verwachten nog een mooie ­afsluiter”, klinkt het bij woordvoerster Jolien De Tender.

U was dus gewaarschuwd voor lange wachtrijen, mocht u er dit weekend met uw kroost nog naartoe getrokken zijn. En toch lieten we ons daar niet door tegenhouden. “Mensen zijn graag waar veel volk is”, verklaart vrijetijdssocioloog ­Ignace Glorieux (VUB). “We zoeken de massa op, omdat we denken: Daar is iets te beleven. Dus willen we er ook bij zijn.”

Halflege zaal ongezellig

Nee, natuurlijk heeft u geen zin om uren aan te schuiven voor u op een attractie kan. “Maar het maakt het wel specialer om er drie kwartier voor te moeten wachten”, zegt Glorieux. “We zijn bij iets dat door veel mensen gegeerd is. Precies alsof lang wachten het dan waardevoller maakt.”

Waarom we ondanks de lange wachtrijen toch gewoon massaal naar pretparken gaan
Foto: VUM

De socioloog vergelijkt het met een concert: overdreven veel volk rondom ons willen we niet, maar in een halflege zaal heb je gevoel dat je ergens bent waar weinig belangstelling voor is. “Aan de kust is dat net hetzelfde. Is het er kalm, dan klagen veel mensen omdat er geen sfeer is. Het voelt vreemd als er te weinig volk is, dan missen we het vakantiegevoel.”

Onthoud het dus, als u dit weekend lang moest aanschuiven om vervolgens slechts twee minuten door elkaar ­geslingerd te worden op een attractie. Niet aanschuiven had het wellicht minder ­plezant gemaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s