‘Amerikaanse’ bonden delen méér dan hetzelfde kantoor

Bron: SPORT KNOW HOW

worthy

De een doet het buiten met een knuppel, de ander kiest voor binnen en heeft er een netje voor nodig, maar tussen de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en de Koninklijke Nederlandse honk- en softbalbond (KNBSB) zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Zo verwonderlijk is het dus niet dat zij op verschillende terreinen samenwerken; een samenwerking die de komende jaren alleen maar geïntensiveerd zal worden.

XL6SamenwerkingFrankBerteling

Het is verleidelijk te veronderstellen dat de wens om nauw te gaan samenwerken voortkomt uit budgettaire overwegingen. NBB-directeur Frank Berteling benadrukt dat daar in dit geval geen enkele sprake van is. Zowel Berteling als zijn KNBSB-collega Bart Volkerijk denken met zijn tweeën sterker te staan dan alleen. “Deze samenwerking maakt onze organisaties minder kwetsbaar en biedt ons de mogelijkheid meer te differentiëren met medewerkers,” zegt Berteling. Bij beide bonden werken – exclusief technische staf – gezamenlijk ongeveer vijftig mensen. Die kunnen nu meer ingezet worden op hun specialisme. Als onderdeel van een groter apparaat hoeven ze niet langer de allrounder te zijn die van alles wat doet. Overigens is het merendeel van de medewerkers nog altijd specifiek voor één bond werkzaam, maar vaak delen zij wel een kamer met hun directe collega van de andere bond.

“Wij delen de Amerikaanse sportcultuur, die stroomt door onze aderen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onze gedeelde liefde voor statistieken”

Virtuele drempel
Berteling en Volkerijk hoefden geen grote barrières te slechten om de samenwerking tot stand te brengen. Beide bonden vinden onderdak in het Huis van de Sport in Nieuwegein en zaten al bij elkaar op de gang. Volkerijk is naar eigen zeggen vooral een virtuele drempel over gestapt. Zo hoog was die drempel trouwens niet. De KNBSB-directeur noemt het een groot voordeel dat basketbal net als honk- en softbal zijn origine vindt in de Verenigde Staten.

“Wij delen de Amerikaanse sportcultuur, die stroomt door onze aderen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onze gedeelde liefde voor statistieken.” Berteling is het daarmee eens. Hij zette in Zoetermeer als directeur van de Nederlandse Tafeltennis Bond eerder een samenwerking op met verwante sporten squash en schermen. Met succes. “Ik was daar zo enthousiast over dat ik de voorzichtig gestarte samenwerking op deze plek verder wilde uitbouwen en ook nu heb ik er zeker geen spijt van.

XL9-ProvincialeSport-BartVolkerijk

Minder versnippering
De samenwerking tussen NBB en KNBSB beslaat nu vooral de secretariële ondersteuning, facilitaire zaken, financiën en opleidingen. Er is op laatstgenoemde vlak bijvoorbeeld iemand aangesteld die voor beide bonden de kwaliteitscriteria in de gaten houdt. Daarnaast delen NBB en KNSBSB een medewerker die zich bezighoudt met het afhandelen van tuchtzaken. Mede door dit soort oplossingen zijn er meer voltijd banen en minder versnippering. Een direct voordeel voor de leden, meent Berteling .

“Zij gaan geen eurocent meer betalen, maar als ze een vraag of een zaak hebben wordt die wel sneller afgehandeld. Die efficiëntie- en kwaliteitsslag kunnen we op meerdere fronten maken, onder meer door onze verenigingsondersteuners samen te laten werken en kennis te laten delen.” Dat het voor de medewerkers die twee broodheren dienen wel eens te druk zou kunnen worden, zien de directeuren niet als een groot risico. Volkerijk: “Wij hebben daar van tevoren uiteraard over nagedacht, maar ons geluk is dat de piekmomenten voor onze sporten op een ander moment in het seizoen vallen.”

“We zijn aan iets moois begonnen waar iedereen de voordelen van plukt. We zijn vast van plan in ons nieuwe onderkomen op dezelfde weg door te gaan”

Verhuizing op stapel
Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd en dat gaat ook op voor deze samenwerking. Volkerijk en Berteling verwachten op termijn nog meer zaken gezamenlijk op te pakken, maar hechten er belang aan niet te veel te snel te willen. Medewerkers moeten de tijd en ruimte hebben om te wennen. Wat al wel vaststaat is dat beide bonden zullen verhuizen, want het Huis van de Sport houdt in zijn huidige vorm op te bestaan. Dat betekent geenszins het einde van de samenwerking. Sterker nog, een gezamenlijk onderkomen is voor NBB en KNBSB een keiharde voorwaarde voor de nieuwe locatie. Berteling: “We zijn aan iets moois begonnen waar iedereen de voordelen van plukt. We zijn vast van plan in ons nieuwe onderkomen op dezelfde weg door te gaan.”

Voor meer informatie: www.basketball.nl, www.knbsb.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s