Vals nieuws en de Puppet Master! Real-time Face Capture and Reenactment !!! Wow !

maxresdefault-1

We hebben het nu nog veel over stilstaande beelden, maar ook de mogelijkheid om in real-time iemand iets te laten zeggen dat hij of zij nooit gezegd heeft bestaat al. Adobe werkt bijvoorbeeld al aan een applicatie genaamd VoCo, die het mogelijk maakt om woorden te genereren die nooit gezegd zijn. Koppel dat aan geavanceerde real-time technieken die de gezichtsuitdrukking en mondstand van iemand live op een ander persoon kunnen plakken en je hebt een recept voor heel veel valse uitspraken. Het is voorlopig nog zonder geluid, maar kijk maar wat de onderzoekers allemaal kunnen met bekende politici:

#nofilter

Als je denkt dat mensen nu al overdreven bezig zijn met het ‘zo echt mogelijk’ neerzetten van hoe ze er uit zien en wat ze doen, mag je je voorbereiden op een tijdperk waarin dat alles nog veel verder gaat. Het zal niet lang meer duren voordat er een service komt die garandeert dat de foto’s of video’s die je daarop ziet op geen enkele manier bewerkt zijn en waar gebruikers extra betalen voor die zekerheid. Het zal de enige manier zijn om nog enige vorm van zekerheid te hebben over wat echt gezegd is, wat echt gebeurd is en welke foto’s en video’s dat echt laten zien. Misschien dat een nooit ophoudende livestream à la The Circle nog echt als oplossing gezien gaat worden, wie weet?

Komt dat nog goed?

Als je dit ganse verhaal een beetje deprimerend vindt, ben je niet alleen. Het is inmiddels duidelijk dat we als maatschappij niet om kunnen gaan met de vrijheid die ons toelaat de dingen die we zien met elkaar te delen zonder ze te bewerken. Nu dat we langzaam het post-waarheid tijdperk in gaan zullen we moeten leren aan alles te twijfelen. Wat moet je wanneer je je eigen ogen niet meer kan vertrouwen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s