Deze Saoedische vrouw ging op de foto zonder hijab. De reacties waren niet te overzien.

Deze Saoedische vrouw ging op de foto zonder hijab. De reacties waren niet te overzien.
Foto: Twitter

Misschien wordt het als westerse wereld wel eens tijd dat wij hierop reageren, niet?

“Dood haar en voed haar aan de honden”, is maar één van de vele reacties die op sociale media circuleren nadat een jonge vrouw in Saoedi-Arabië het aandurfde om zonder hoofddoek op de foto te gaan.

In het Arabische land, waar de sharia of islamitische wet is ingevoerd, gelden strikte gedragsregels voor vrouwen. Zo is het niet aangeraden dat vrouwen zonder hijab (bedekkende hoofddoek) of zelfs abaya (bedekkend gewaad) in het openbaar verschijnen. Ook laten vrouwen zich best altijd door een man vergezellen.

De foto werd een eerste keer op Twitter gepost door gebruiker Malak Al Sheri. Eerst had ze gewoon de boodschap getweet dat ze zonder enige bedekking was gaan ontbijten, de foto deelde ze pas nadat haar volgers er massaal achter vroegen. Meteen kreeg de jonge vrouw, die de hoofdstad Riyad zou wonen, een storm van reacties van religieuze extremisten over zich heen.

Vrij snel verwijderde ze de foto, maar die was intussen al door verschillende andere (anonieme) accounts gedeeld. Een 21-jarige studente uit Damman, met de schuilnaam Sara Ahmed, deelde de foto opnieuw met enkele haatdragende reacties ernaast van mannen die haar executie eisten.

Maar de storm ging niet meer liggen. Een hashtag die zich vrij laat vertalen als “wij eisen de opsluiting van rebel Al Sheri” ging dezelfde dag nog viraal. Wie boodschappen met die hashtag opzoekt, komt opruiende taal tegen zoals “wij vragen bloed” en “waar blijft die straf?”. De geviseerde vrouw kon uiteindelijk niet anders dan haar account volledig te deleten.

Gelukkig komen er ook heel wat steunbetuigingen van jonge vrouwen uit de Arabische wereld. In het land is de verstandhouding tussen religieuze extremisten en meer liberale Saoediërs al een tijdje erg gespannen. De reden: het rijverbod voor vrouwen, dat Saoedi-Arabië nog als enige land ter wereld handhaaft, staat ter discussie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s