Tegenstander gecrashte voetbalploeg pakt uit met hartverwarmend gebaar na vliegtuigramp

BRON: NIEUWSBLADkleedkamer
De voetbalwereld is in shock. In Colombia is immers een Braziliaans vliegtuig neergestort met 72 passagiers aan boord. In het vliegtuig zaten ook de spelers van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense. De voetbalploeg was op weg naar Medellin, waar het woensdag de finale van de Copa Sudamericana zou spelen, het equivalent van de Europa League. De tegenstander deed alvast een hartverwarmende oproep. Doelman Marcelo Boeck, een Braziliaan met ook de Belgische nationaliteit, ontsnapte nipt aan de ramp.

Het radarcontact met het vliegtuig raakte verloren nabij de berg El Gordo, dicht bij La Union, na elektronische storingen. Wegens het slechte weer was het voor hulpverleners moeilijk om de rampplek te bereiken. Lees hier alles over de crash.

Wint Chapecoense alsnog Copa Sudamericana?

Chapecoense maakte op korte tijd furore in Brazilië. In 2009 speelde het nog in vierde klasse maar na promoties in 2012, 2013 en 2014 stootte het op kortte tijd door naar de Braziliaanse Serie A. De ploeg staat momenteel negende in de Braziliaanse eerste klasse maar stootte wel door tot de finale van de Copa Sudamericana, het equivalent van de Europa League in Europa. Daarin zou de ploeg het woensdag opnemen tegen het Colombiaanse team Atletico Nacional.

De Colombiaanse ploeg reageerde al onthutst op Twitter en zou ook al gevraagd hebben om de titel van Copa Sudamericana aan Chapecoense te schenken…

De Zuid-Amerikaanse Confederatie CONMEBOL liet al weten dat alle activiteiten voorlopig worden opgeschort. De wedstrijd gaat uiteraard niet door.

De Wereldvoetbalbond FIFA spreekt van “een heel droevige dag voor de voetbalwereld” na de vliegtuigcrash in Colombia. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun families en vrienden. De FIFA wil zijn medeleven betuigen aan de supporters van Chapecoense, de voetbalgemeenschap en de media”, liet FIFA-voorzitter Gianni Infantino dinsdag weten.

In het thuisland wordt intussen verslagen gereageerd. “Dit is een immense tragedie”, verklaarde Ivan Tozzo, vicevoorzitter van Chapecoense. “We zijn in het stadion samengekomen om de families van de slachtoffers op te vangen. Voorlopig kunnen we niet veel meer doen dan afwachten.” Toen het schokkende nieuws bekend raakte, verzamelden honderden fans aan het stadion van de club de Arena Condá:

vor2f-az1e3jd4d2
Vijf overlevenden

Er zaten 72 passagiers op het vliegtuig en negen bemanningsleden. Naast de voetbalploeg zaten ondermeer ook 21 Braziliaanse journalisten aan boord.

cyz6pd7wgaa_jtw

Er zouden vijf overlevenden zijn volgens de officiële twitteraccount van luchthaven José Maria Cordova. De Braziliaanse voetballer Alan Ruschel (27) is één van die vijf. Zijn partner toonde haar dankbaarheid meteen op Twitter.

 

De overige vier die de crash overleefden zijn doelman Jakson Follmann (24), verdediger Neto (31), een stewardess en een journalist. Doelman Danilo werd aanvankelijk ook als overlevende genoemd, maar overleed later in het ziekenhuis.

Van de kern van Chapecoense is Cléber Santana de bekendste naam. Van 2007 tot 2010 was hij eigendom van Atletico Madrid, dat hem in 2008-2009 wel uitleende aan Mallorca. Na 2010 keerde hij terug naar zijn vaderland. Huidig United-doelman David De Gea deelde destijds bij Atletico een locker met Cléber en zette een emotionele post op Instagram:

https://www.instagram.com/p/BNZQWPBD_Ve/embed/captioned/?v=7

Ook Alejandro Martinuccio (in 2012 op uitleenbasis bij Villarreal) en Matheus Biteco (in 2015 op uitleenbasis bij Hoffenheim) probeerden het even in Europa alvorens terug te keren naar Brazilië. Het team wordt gecoacht door Caio Júnior, een oud-speler van Guimarães en Belenenses.

Niet alle spelers van de club stapten mee op het vliegtuig. Zij bleven geschokt achter:

kleedkamer

Belgische doelman zat niet op vliegtuig

Met Marcelo Boeck zat er echter ook een Braziliaan met Belgische roots in de selectie van Chapecoense. Hij zat echter niet aan boord van het vliegtuig omdat hij niet was geselecteerd voor de finale.  “Ik ben thuis en volg alles met veel angst”, sms’te de doelman aan Rádio Renascença. Boeck vierde zondag nog zijn verjaardag en had volgens zijn manager  Antonio Araujo extra verlof gevraagd, waardoor hij niet mee afreisde met de ploeg…

De 32-jarige doelman werd geboren in Brazilië maar heeft via zijn vader ook de Belgische nationaliteit. Boeck brak door bij SC Internacional, waar hij op de bank zat toen zijn ploeg op het Wereldkampioenschap voor clubs het grote FC Barcelona klopte. Daarna verhuisde hij in 2007 naar het Portugese CS Marítimo. In 2011 maakte hij de overstap naar het grote Sporting, waar hij de doublure werd van eerste doelman Rui Patrício maar af en toe zijn kans kreeg, ondermeer in de Europa League. Sinds januari keerde hij terug naar Brazilië, waar hij voor Chapecoense tekende…

 

Ontsnapten Messi en Co aan ramp?

Volgens Argentijnse media vloog de Argentijnse selectie amper twinitg dagen geleden met hetzelfde toestel. De Lamia BAE-146 bracht Lionel Messi en Co naar Brazilië voor een WK-kwalificatiewedstrijd (3-0). Of het over het exact hetzelfde toestel gaat, werd nog niet officieel bevestigd…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s