Scholen bannen voortaan frisdrank en snoep

BRON: NIEUWSBLAD

De onderwijskoepels en de voedingsindustrie sluiten vandaag een ongeziene deal om suikerrijke dranken en ongezonde tussendoortjes voorgoed te ­bannen uit onze scholen. Leerlingen moeten op termijn enkel nog melk, ­water, fruit en groenten krijgen. “De geesten zijn eindelijk rijp”, zegt het Vlaams ­Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez).

Liefst 65 procent van de middelbare scholen heeft vandaag nog frisdrank­automaten staan. De ­basisscholen zijn frisdrank- en snoepvrij, maar leerlingen krijgen er wel nog zoete dranken als ­chocomelk of fruitsap.

Om eens en voor altijd komaf te maken met die ongezonde dranken en tussendoortjes, ondertekenen het onderwijs en Fevia, de koepelorganisatie van de voedingsindustrie, vandaag een pact. Dat is er pas na maanden onderhandelen gekomen, op vraag van ­Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Voor het eerst engageren alle partijen zich er nu toe om suikerrijke ­producten stap voor stap uit het onderwijs te weren. Ze baseren zich daarvoor op de aanbevelingen van het Vigez.

“Overgewicht en obesitas vormen een bedreiging voor onze gezondheid. Dat blijkt uit tal van onder­zoeken”, zeggen Crevits en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). ­“Onderwijs speelt een ­belangrijke rol voor de ­vorming van jongeren tot gezonde en gelukkige ­volwassenen.”

Concreet zullen de le­veranciers van automaten nu gezonde alternatieven aanbieden en promoten. Er komen termijnen waarop de automaten gevuld moeten zijn met fruit en rijstwafels. “Vroeger hadden scholen ofwel automaten vol frisdrank, ofwel niets”, zegt Lieven Boeve, de ­topman van het katholiek onderwijs. “Scholen kunnen maar een gezondheids­beleid voeren als het ­aanbod er ook is.”

Een cruciale nuance, want de koepels waren nooit voorstander van een ­verbod, mede omdat scholen enkele duizenden euro’s per jaar verdienen aan de verkoop uit automaten. En zullen fruitautomaten wellicht minder centen in het laatje brengen.

Minder winst aan fruit

“Scholen die vandaag veel winst uit hun auto­maten halen, zullen wellicht het moeilijkst te overhalen zijn”, zegt Loes Neven van het Vigez. “De beslissing blijft ook na de ondertekening van de ­engagementsverklaring bij de scholen liggen. Maar als sommige scholen de ­am­bitieuze doelen niet halen, zullen we kijken of er ­bijkomende maatregelen nodig zijn.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s