Iteratieve innovatie: als het van de eerste keer niet lukt, probeer dan nog 5.126 keer

James Dyson

Vond je de stofzuiger zonder zak van Dyson een geweldig idee? Of bewonderde je de originaliteit van Pixar-films als Finding Nemo en Toy Story? Allemaal zijn ze het resultaat van een lang proces van proberen, falen en opnieuw beginnen, ook wel bekend als iteratieve innovatie.

Neem die beroemde Dyson-stofzuiger, de eerste stofzuiger waar je niet om de paar maanden nieuwe stofzakjes voor moest kopen. In de ogen van het grote publiek lijkt het misschien of de maker, James Dyson (foto), plots een briljant idee had en dat liet fabriceren. Wat de meeste mensen niet weten is dat Dyson zo maar even 5.126 prototypes van het toestel ontwikkelde tot hij het winnende design gevonden had.

125.000 visuele storyboards

Een ander voorbeeld zijn die prachtig vormgegeven en op originele verhaallijnen gebaseerde Pixar-films. Wie ze bekijkt krijgt het gevoel dat ze moeten ontsproten zijn aan het brein van een creatief genie. Wie echter vertrouwd is met de filmwereld weet dat Pixar eigenlijk massaal veel geld en energie stopt in het eindeloos testen van elke verhaallijn. Voor één film van 90 minuten laat de filmproducent liefst 125.000 visuele storyboards maken om elk mogelijk scenario uit te proberen.

Misschien denken we dus op de verkeerde manier over creativiteit. Falen hoort bij het creatieve proces en wie resultaten wil halen moet bestand zijn tegen mislukkingen. Ook een gezonde zin voor risico’s is uiteraard onontbeerlijk. Dat moet ook Dyson in het achterhoofd gehad hebben toen hij z’n 599ste prototype voor een stille haardroger maakte. Het 600ste bleek de winnaar, ongetwijfeld ook op de consumentenmarkt. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s