Superkampioen heeft 2 kenmerken

kompany_witsel_van_buyten_1.jpg

Topatleten uit verschillende sportdisciplines blijken naast een nooit-aflatende drang om zichzelf te verbeteren ook een positieve manier om tegenslagen te verwerken te hebben.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat bestudeerde welke factoren bepalen of atleten superkampioenen zullen worden.

Het succes van een atleet wordt minder beïnvloed door de obstakels die men in z’n sportcarrière op zijn weg vindt dan de manier waarop men met die obstakels omgaat, concludeert prof. psychologie Dave Collins. 

De onderzoekers interviewden atleten uit een aantal verschillende sporttakken waaronder voetbal, skiën, roeien en gevechtssporten. Vervolgens vergeleken ze hoe succesvol de verschillende atleten waren en keken ze of de best presterende atleten mogelijk gemeenschappelijke kenmerken hadden. 

Wat bleek?

Atleten die een elitestatus hadden bereikt – zogenaamde superkampioenen – zeiden nooit tevreden te zijn over hun prestaties en altijd op zoek te zijn naar verbetering. Daartoe legden ze zichzelf ook steeds hogere doelen op. Tegelijk gingen deze topatleten ook op een andere manier met tegenslagen om. Hun collega-atleten vertelden dat ze hun enthousiasme verloren na bijvoorbeeld het oplopen van een blessure of het verlies van een belangrijke wedstrijd. 

De topatleten daarentegen interpreteerden tegenslagen als een motivatie om nog sterker terug te slaan.

“Superkampioenen worden gekenmerkt door een bijna fanatieke reactie op uitdagingen,” schrijven de onderzoekers. 

De topatleten werden volgens de onderzoekers ongeveer even vaak met tegenslagen geconfronteerd als hun collega-atleten. Het enige verschil was dus hun bijzondere attitude, concludeert de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Frontiers in Psychology’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s