5 zaken die zakenlui en beleggers kunnen leren van Monopoly

Bron: EXPRESS

monopoly

Het populaire gezelschapsspel Monopoly bestaat al langer dan tachtig jaar en blijft nog steeds jong en oud fascineren. Volgens Philip E. Orbanes, auteur van ‘Monopoly, Money, and You’, introduceert het spel velen voor de eerste maal met financieel management en onderhandelingstechnieken. Het spel biedt dan ook lessen voor zakelijk succes. 

Dit zijn volgens hem de 5 belangrijkste:

1. Diversificatie

Monopoly leert ons het belang van je beleggingen te spreiden en je niet enkel op ‘het grote geld’ te concentreren. De beste beleggingen in het spel zijn volgens hem niet de dure donkerblauwe regio’s, maar de oranje. Toch kan je het spel enkel winnen als je naast een kleur ook enkele spoorwegen en strategische eigendommen in je bezit hebt.

monopoly

2. Geldmanagement

Iemand die op zijn geld blijft zitten, wint nooit met Monopoly. Hetzelfde geldt voor het echte leven: als je genoegen neemt met de interesten van de bank, zal je vermogen nooit veel groeien. Enkel door risico’s te nemen, kan je rijk worden – en dat betekent een balans vinden tussen geld omzetten in activa en liquiditeit opzij zetten voor noodgevallen.

risk man sitting rock

3. Rendement

Elk eigendom in Monopoly heeft een bepaalde kans om een rendement te genereren. Groen biedt laag rendement, oranje en rood hoge. De spoorwegen worden het meest bezocht, maar kunnen niet ontwikkeld worden. Monopoly dwingt spelers om na te denken over kansen en returns op beleggingen. 

stock market 2

4. Eigendunk en de storingsfactor 

In Monopoly mag je – net als in het zakenleven – nooit op je lauweren rusten. Een speler die zwak lijkt, kan mits een goede strategie het spel opeens overhoop gooien als zijn concurrenten zelfvoldaan naar hun eigendommen zitten te kijken. Dat is ook waar voor het echte leven, zoals de geschiedenis van Xerox, Kodak, MySpace, Yahoo of Nokiaduidelijk aantonen.

rest doing nothing rich

5. Onderhandelen.

Het financieel aspect van Monopoly is slechts de helft van het verhaal. De onderhandelingen vormen de andere helft. Sociale competenties zijn dan ook cruciaal voor je succes in Monopoly, maar ook voor je carrière en je persoonlijk leven. 

Group of people negotiating
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s