Waarom de dood van een rechter grote gevolgen heeft voor de VS

Bron: EXPRESS
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 14: A makeshift memorial for Supreme Court Justice Antonin Scalia is seen at the U.S. Supreme Court, February 14, 2016 in Washington, DC. Supreme Court Justice Antonin Scalia was at a Texas Ranch Saturday morning when he died at the age of 79.   Drew Angerer/Getty Images/AFP

De dood van rechter Antonin Scalia heeft grote gevolgen voor de Verenigde Staten en de komende presidentsverkiezingen.  

Antonin Scalia werd zaterdag dood teruggevonden in een hotelkamer in Texas, waar hij de avond ervoor een feest had bijgewoond. Hij is 79 geworden. Scalia is in onze contreien onbekend, maar was een van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof, de Supreme Court. Hij werd in 1986 aangesteld door toenmalig president Ronald Reagan en was de langst zetelende rechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof. 

De invloed die deze rechters op de Amerikaanse maatschappij hebben is enorm, want ze nemen de finale beslissing in zowat alle hete hangijzers, gaande van wapencontrole over euthanasie tot abortus, de sociale zekerheid of het homohuwelijk.

Voor het leven benoemd

De leden van het hooggerechtshof worden voor het leven door de president benoemd. Drie van die rechters zouden in januari 2017  – wanneer de nieuwe president aantreedt – de 80 voorbij zijn (Scalia, Ginsburg en Kennedy) en een zou 78  zijn (Breyer). 

De volgende president zou dan zo goed als zeker – als die net zoals zijn voorgangers Obama, G.W. Bush en Bill Clinton twee ambtstermijnen wint – op zijn minst 2 nieuwe rechters hebben mogen aanduiden en zo zijn stempel drukken op de richting die de Amerikaanse maatschappij de volgende decennia uitgaat. 

De dood van Scalia wijzigt dat scenario en maakt van Obama de eerste van de drie voormelde presidenten die nog tijdens zijn ambtstermijn een derde rechter mag aanstellen.

JFK

Rechters hebben de neiging in het Hooggerechtshof te blijven zetelen tot een president van hun strekking aan de macht is alvorens er mee op te houden. Al een aantal jaren is de verhouding tussen Republikeinen en Democraten die in het Hooggerechtshof zetelen 5 tegen 4. Obama krijgt nu de kans om dat om te draaien en een meer democratisch gezinde rechter aan te duiden. De laatste democraat die zo’n kans kreeg was… John F. Kennedy in 1962

Benoeming van opperrechters is cruciaal

De benoeming van opperrechters is een van belangrijkste beslissingen die een president in zijn ambtstermijn maakt. De gevolgen strekken veel verder dan de ambtstermijn van een president en kunnen gehele generaties beïnvloeden. 

Wie zaterdagavond het republikeinse presidentsdebat op televisiezender CBS volgde had vaak de indruk ‘live’ naar een goedkope kopie van de Jerry Springer-show te zitten kijken. Verwijten en beledigingen vlogen in het rond, maar over een zaak waren de zes overblijvende kandidaten het wel roerend eens: de Amerikaanse senaat moet elke door Obama aangeduide nieuwe rechter afwijzen, tot de presidentsverkiezingen achter de rug zijn. Indien een Republikein die wint kan de huidige 5/4-balans alsnog worden behouden.

Ook Hillary Clinton moeide zich in de discussie:

De Republikeinen beschikken in de Senaat over een meerderheid van 54 tegen 46 zetels. Voor de goedkeuring van een nieuwe opperrechter is een meerderheid van 60 tegen 40 nodig.

Obama zelf naar Supreme Court?

Mocht Obama’s kandidaat het niet halen, dan is dat nog geen man overboord voor de Democraten, want indien de democratische kandidaat in november de verkiezingen wint, dan zou niemand minder dan Barack Obama wel eens naar voren kunnen worden geschoven als kandidaat voor de Supreme Court.

Afgelopen weken deed het gerucht de ronde dat de aan Harvard afgestudeerde jurist en oud-senator Obama hoog op Hillary Clintons lijstje van kandidaten voor de Supreme Court heeft staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s