Laatste legale hindernis voor Google’s bestuurderloze auto is weg

Bron: EXPRESS

Google_self_driving_car_prototype.png

In de Verenigde Staten heeft de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) beslist dat de computer die zelfrijdende wagens bestuurt ook als de chauffeur van het voertuig moet worden bestempeld. Die uitspraak betekent een belangrijke steun in de rug van de zelfrijdende wagens die het Amerikaanse technologiebedrijf Google ontwikkelt.

“In de zelfrijdende wagen moet de chauffeur gedefinieerd worden als de technologie die het voertuig controleert en niet als één van de inzittenden,” aldus de Amerikaanse verkeersinstantie in een schrijven aan Google.

“Er moet aanvaard worden dat de zelfrijdende wagen van Google geen traditionele bestuurder meer zal hebben, zoals dat sinds het ontstaan van het autoverkeer altijd het geval is geweest.”

Belangrijke drempel overwonnen

“Indien een menselijke inzittende niet in staat is het voertuig te besturen, is het aangewezen de chauffeur te identificeren als de partij die de controle over de auto voor zijn rekening neemt,” aldus de verkeersautoriteit.

Die uitspraken zijn bijzonder belangrijk voor Google, aangezien de beslissing de massale introductie van zijn zelfrijdende wagens, die geen stuur ter beschikking hebben, in het verkeer een stap dichter brengt.

Door de beslissing wordt het voor de zelfrijdende auto van Google mogelijk om in de tests van de Federal Motor Vehicle Safety Standards te lukken.

In december had Google nog een zware tegenslag gekend in Californië. Het California Department of Motor Vehicles had immers beklemtoond dat er in de auto altijd een fysieke bestuurder aanwezig moest zijn om in geval van problemen de controle over het voertuig over te nemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s