Hoe voorkom je dat je ziek wordt in de auto?

Hoe voorkom je dat je ziek wordt in de auto?
Wagenziekte of reisziekte kan in het begin van een welverdiende vakantie een vervelende spelbreker zijn. Om met een gerust hart op vakantie te kunnen vertrekken, verzamelden wij enkele handige tips om wagenziekte te voorkomen.

Wat is wagenziekte of reisziekte?

Reisziekte of bewegingsziekte (kinetose) is een verzamelnaam voor symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, zweten, hoofdpijn, slaperigheid, bleekheid en overgeven. Het kan optreden in de auto, in de bus, op een boot en soms zelfs in het vliegtuig. De reisziekte is te wijten aan een zintuiglijk conflict.  De ogen en oren nemen eenzelfde beweging op een verschillende manier waar en sturen zo tegenstrijdige informatie door naar de hersenen over de positie van ons lichaam. Doordat de informatie in de hersenen niet overeenkomt, gaat er een kortsluiting ontstaan in de hersenen. Ze gaan dan de stof histamine aanmaken. Die stof prikkelt het deel van de hersenen die braakneigingen kan opwekken, waardoor de maag automatisch de opdracht krijgt om te braken. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom je misselijk bent wanneer je in de wagen een boek leest. Omdat je ogen gericht zijn op een vast onbeweeglijk object terwijl je binnenoor, dat verantwoordelijk is voor je evenwicht, wel een beweging registreet.

Bij wie komt wagenziekte voor?

Statistieken uit de medische wereld tonen aan dat wagenziekte ongeveer vijf procent van de personen treft die zich in een rijdend voertuig bevinden. Kinderen van twee tot twaalf jaar en personen ouder dan zestig jaar zijn opvallend gevoeliger voor wagenziekte. Ook vrouwen zouden sneller last hebben van wagenziekte dan mannen. Als je nuchter, vermoeid of gestresseerd bent, is de kans op wagenziekte ook beduidend groter. Wagenziekte komt meestal voor bij passagiers die op de achterbank zitten. Een bestuurder van een voertuig heeft zelden te kampen met wagenziekte.

Tips tegen wagenziekte

  • Als je snel last hebt van wagenziekte dan ga je best voorin de auto of de bus zitten en richt je je blik op de horizon, op één bepaald punt in de verte. Als je met de wagen op reis gaat en je beschikt over een rijbewijs, dan rijd je beter zelf met de wagen. Want bestuurders hebben zelden last van wagenziekte, omdat ze zich – zeker op autosnelwegen- automatisch focussen op één bepaald punt.
  • Lezen in de wagen of op de bus kan je best vermijden. Dit is namelijk te belastend voor je ogen en zal het conflict in je hersenen alleen maar groter maken.
  • Vermijd tijdens de reis ook mislijkmakende geuren zoals benzine, indringende parfum of deodorant en sigarettenrook. Zorg tijdens de rit ook regelmatig voor wat frisse lucht in het voertuig
  • Als je niet zelf rijdt, kan je aan de bestuurder vragen om rustig te remmen, langzaam op te trekken en om geen bruuske bewegingen te maken.
  • Eet een lichte maaltijd voor het vertrek, zonder koffie, frisdrank of alcohol. Drink ook tijdens de reis geen alcohol of frisdrank. Tijdens de reis op gember kauwen is ideaal, want het helpt misselijkheid te voorkomen.
  • Als u misselijk wordt, eet dan een koekje of een stukje droog brood. Doordat de maag het voedsel moet verteren, vermindert het gevoel van misselijkheid.
  • Zorg voor wat afleiding door te praten of naar muziek te luisteren. Ook op je ademhaling letten werkt goed voor sommige mensen.
  • Als je kinderen last hebben van wagenziekte dan kan je er best voor zorgden dat ze in de auto iets hoger zitten, zodat ze door het raam kunnen kijken.
  • Ben je toch niet overtuigd dat deze tips zullen helpen? Neem dan preventief een half uur voor vertrek een pilletje in tegen wagenziekte.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s