Uber & Co: bewust overtreden van de wet is hét recept voor succes

 Uber_app

Bron:  Express.be

Vele jonge bedrijven met nieuwe economische modellen – zoals Uber of Airbnb – roepen vaak grote weerstand op. Niet zelden blijken ze bestaande wetten te overtreden, maar dikwijls vormen ze ook een bedreiging voor traditionele ondernemingen of de bestaande tewerkstelling. Dat is volgens een aantal waarnemers echter vaak een bewuste strategie die veel winsten kan opleveren.

“De betrokken bedrijven zelf zeggen dat vernieuwende producten per definitie buiten de gebaande paden treden en dat er altijd wel een belangengroep is die geen baat heeft bij verandering,” wordt in het NRC Handelsblad opgemerkt. Tevens wordt aangevoerd dat een groot gedeelte van de actuele wetgeving werd geïntroduceerd op een ogenblik dat er van internet of smartphones nog geen sprake was.

Bovendien wordt aangestipt dat de overheid zich bij de aanpassing van verouderde wetten vaak niet als een flexibele en snelle instelling laat kennen. Anderzijds wordt erop gewezen dat de bedrijven door het overtreden van de wet voor zichzelf vaak een belangrijk commercieel voordeel creëren.

Eerste

Opgemerkt wordt dat het voor die bedrijven vaak cruciaal is om als eerste het nieuwe marktsegment te domineren. “Wanneer men de regels op een intelligente manier overtreedt, kan eerder een groot netwerk gebruikers worden opgebouwd dan concurrenten die zich wel aan alle regels houden,” wordt er aangevoerd. “Daardoor komen grote potentiële winsten binnen bereik.”

Dat was volgens Benjamin Edelman, bedrijfseconoom aan de Harvard Business School, ook de reden voor het succes van YouTube. In tegenstelling tot zijn concurrenten, hield dat bedrijf immers geen rekening met de bescherming van de auteursrechten, waardoor de wet werd overtreden, maar de onderneming er wel in slaagde de grootste videosite te creëren.

Datzelfde gebeurt volgens Edelman nu ook bij bedrijven zoals Airbnb en Uber. Dat creëert volgens de bedrijfseconoom wel een problematische markt, waarbij ondernemingen uiteindelijk gestraft worden omdat ze zich aan de wet houden. Anderzijds lopen de overtreders ook het risico verboden te worden, zoals gebeurd is met illegale downloadsites zoals The Pirate Bay.

Initiatieven zoals Airbnb en Uber zouden echter hopen dat de grote populariteit bij de gebruiker hen tegen zware sancties van de overheid zou kunnen beschermen. Bovendien wordt opgemerkt dat er ook wel een grotere toenadering wordt gezocht met de overheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s