‘Eenzaten zijn leuker gezelschap dan sociale mensen’

 

'Eenzaten zijn leuker gezelschap dan sociale mensen'
 

Het onderzoek bestond uit drie studies. Ten eerste werd er aan deelnemers gevraagd om zich een moment waarop ze zich uitgesloten voelden voor de geest te halen versus een neutrale herinnering, zoals een bezoek aan het warenhuis. Nadien werd hen gevraagd hoe ze een boze of droevige vriend zouden opmonteren. Cheung en Gardner ontdekten dat de mensen die zich het sociaal geïsoleerde moment voor de geest haalden, zich beter konden inleven in hun vriend en meer moeite deden om hem te troosten of een oplossing te vinden.

Beter als coach

In de tweede studie moesten de proefpersonen de rol van coaches opnemen bij een sollicitatie. Daarbij moesten sommigen herinneringen ophalen aan een moment waarop ze zich uitgesloten voelden, terwijl de andere groep terugdacht aan een moment waarop ze zich net erg opgenomen voelden in de groep. Vervolgens werkten alle deelnemers één op één met de sollicitanten. Uit het experiment bleek dat zij die hun uitgesloten herinnering ophaalden het beter deden als coach. De sollicitanten voelden zich bij hen immers energieker en gave aan hun mentoren aardiger te vinden dan de sollicitanten in de andere groep.

Sympathieker

Ten slotte werd aan diezelfde proefpersonen gevraagd om brieven te schrijven naar online penvrienden. Zij die zich uitgesloten hadden gevoeld, werden sympathieker gevonden.

“Hoewel de deelnemers geen specifieke instructies hadden gekregen om rekening te houden met de emoties van de anderen, zagen we dat de deelnemers die zich uitgesloten voelden meer moeite deden om de emoties van de ander te begrijpen en daarop in te spelen en ook sneller sympathiek werden gevonden,” schreven de Cheung en Gardner.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s