10 dingen die je niet wist over (werken bij) The Walt Disney Company

Films, websites, boeken, televisiezenders, apps, themaparken, games, muziek: bij Disney doen ze zowat alles wat enigszins naar entertainment ruikt. Geen wonder dat het een van ’s werelds grootste mediaconcerns is. Ook in ons land is er een afdeling actief. Enkele feiten op een rij.

1. 16 oktober 1923. Walt en Roy Oliver Disney richten The Disney Brothers Studio op. Het duurt nog tot 1986 voor het bedrijf zijn huidige naam krijgt.

2. Vandaag haalt Disney bijna de helft van zijn inkomsten uit de ‘Media Networks’, zeg maar de eigen radio- en televisiekanalen. De tweede belangrijkste bron van inkomsten zijn de themaparken. Samen zijn ze goed voor ruim 70% van de inkomsten. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn het dus niet de films en de muziek (‘Studio Entertainment’) die het meeste geld in het laatje brengen.

 

 

3. 180.000. Zoveel medewerkers telde The Walt Disney Company eind 2014 wereldwijd. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika gaat het om 55.100 medewerkers, verspreid over 23 landen.

 

4. The Walt Disney Company is sinds 1989 ook actief in de Benelux. De Belgische afdeling vind je terug in Tour & Taxis in Brussel.

 

5. Alles bij elkaar werken in de Benelux zo’n 250 mensen voor Disney, ruim de helft freelance, via uitzendbureaus of met een stagecontract. De grootste afdelingen bij Disney in België:

Retail & licensing zorgt ervoor dat de Disneyproducten in de winkels belanden en regelt licentiecontracten met derden, bijvoorbeeld met C&A voor een kledinglijn rond de Disneyfiguren.

Disney Media Plus verkoopt advertentieruimte op de Disneykanalen.

The Walt Disney Studios, met daaronder de ‘theatrical’ en de home entertainment business, volgt alle bioscoop- en home-entertainmentreleases voor Disney/Disney*Pixar/Lucasfilm/Marvel/ABC op.

Ook de segmenten Media Networks en Parks & Resorts zijn in ons land vertegenwoordigd. De meeste functies in de Benelux zijn gericht op sales en marketing.

 

6. Research analist gezocht! Om het team te versterken kijkt Disney Benelux al enige tijd uit naar een cijferspecialist. Zijn of haar opdracht? Kijkcijfers analyseren en vertalen naar adviezen. Wie zich geroepen voelt:solliciteren@disney.nl.

 

7. Niet alles wat Disney heet, is een even groot succes. De Disney Store in Antwerpen sloot in 2013 na 2,5 jaar de deuren. De winkel zorgde niet voor de verwachte inkomsten.

 

8. Disneyland Parijs rekruteert dit jaar 8.000 nieuwe medewerkers, hoofdzakelijk tijdelijke krachten. Om voldoende animatoren, hotelreceptionisten en restauranthulpen te vinden, steekt Disney ook geregeld de landsgrenzen over. Zo organiseerde het in maart een jobbeurs in Brussel. Belgen blijken vooral geliefd voor hun talenkennis. Ook al word je misschien wel een prinses, heel veel rijkdom zal de job je niet brengen. Het startsalaris van iemand die pas van de schoolbanken komt, ligt rond de 1.500 euro bruto, wat 3% meer is dan het Franse wettelijke minimumloon.

 

9. Zakenblad Fortune plaatste The Walt Disney Company dit jaar op nummer 6 in zijn lijst met ‘Most Admired Companies’. Experts prijzen het bedrijf omdat het durft te experimenteren met technologieën. Die ijver levert ook steeds indrukwekkendere resultaten op. Dat de sneeuw in de animatiefilm ‘Frozen’ (2013) er zo levensecht uitzag, dankt het aan de speciale algoritmes die ontwikkelaars ervoor schreven.

 

10. De meest succesvolle film van Disney is ‘The Avengers’ uit 2012. De film bracht liefst 1,5 miljard dollar in het laatje. Het vervolg ‘The Avengers – Age of Ultron’, dat nu in de zalen speelt, is trouwens goed op weg om dat record te evenaren.

 

Bronnen: Jaarverslag 2014 The Walt Disney Company, VTMNieuws, Fortune

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s