De wereld in 2025: 8 voorspellingen voor de komende 10 jaar

Bloovi Redactie

“In 2025 zal het tempo van verandering aanzienlijk hoger liggen dan vandaag,” zegt Singularity University Co-Founder Peter Diamandis. We leven in een wereld met een overvloed aan mogelijkheden. Het gevolg: de komende 10 jaar zullen vol zitten met fundamentele veranderingen. Diamandis ziet deze 8 grote veranderingen opduiken aan de horizon:

1. Een menselijk brein kost 800 euro

Tegen 2025 wordt het mogelijk dat je een computer in de winkel kan kopen, die dezelfde werksnelheid heeft als het menselijke brein. Vandaag zijn daar supercomputers voor nodig die gigantisch veel kosten. Diamandis verwacht dat zo’n computers tegen 2025 amper 800 euro zouden kosten.

2. Gigantische economie groei dankzij sensoren

The Internet of Things is een feit, we evolueren dus naar een geconnecteerde wereld waar toestellen, mensen en processen continu in verbinding staan met elkaar. 2025 wordt het jaar waarin meer dan 100 miljard toestellen met elkaar in verbinding zullen staan. Elk van deze apparaten zal gemiddeld over een dozijn aan sensors beschikken die data verzamelen.

Dit zal ervoor zorgen dat er meer dan een biljoen sensoren actief zijn in 2025, dat zal zorgen voor een ware data revolutie die een duidelijke impact zal hebben op de economie. Volgens Cisco zal het “internet of things” zorgen voor een totale economische waarde van 19 biljoen dollar. 

3. Uitmuntende Kennis

We evolueren naar een wereld waar uitmuntende kennis heerst. Door de steeds toenemende aantal sensoren die overal data verzamelen, zal je steeds meer in staat zijn om alles te weten te komen, op ieder moment, waar je maar wil. Denk maar aan de data die gegenereerd wordt door zelfrijdende auto’s, satellieten, drones, wearables & camera’s). 

4. Acht Miljard geconnecteerde mensen

Facebook, SpaceX, Google, Qualcomm en Virgin willen samen de handen in elkaar slaan om wereldwijde internettoegang te voorzien aan elke persoon op aarde, met snelheden die sneller dan 1 megabyte/seconde.

In de komende tien jaar zullen we dus groeien van 3 naar 8 miljard met het internet geconnecteerde personen. Hierdoor komen er 5 miljard nieuwe consumenten aan binnen de wereldwijde economie.

Deze mensen zullen zorgen voor miljarden nieuwe inkomsten, die de globale economie alleen maar ten goede zal komen. Bovendien zullen deze nieuwe consumenten sneller in contact komen met de mogelijkheden die het net te bieden heeft zoals crowdfunding, 3D printing & crowdsourcing. Waardoor de groei nog sneller zal gaan dan voorheen.

5. We worden CEO van ons eigen lichaam

Bestaande business modellen zullen wegvallen, aangezien er nieuwe en efficiëntere modellen zullen zijn. Duizenden startups zullen de wondere wereld van de gezondheidszorg verkennen en betreden, samen met de datagiganten zoals Google, Apple, Microsoft, IBM,… .

Biometrische wearables zullen ons CEO maken van ons eigen lichaam. Machines leren begrijpen zal ons in staat stellen om de oorzaken van kanker, hart- en vaatziektes en verschillende hartaandoeningen te achterhalen. Zo kunnen we sneller en beter bedenken wat we aan deze ziektes kunnen doen.

Robotchirurgen zullen in staat zijn om operaties perfect uit te voeren en wachten op een nieuw hart, nieuwe lever of long zal niet meer nodig zijn aangezien we onze eigen organen kunnen laten groeien.

6. Augmented- en Virtual Reality

Miljarden aan investeringen door de giganten van onze economie zullen leiden tot een nieuwe generatie van user interfaces en displays. Het scherm zoals we het nu kennen zal verdwijnen en wordt vervangen door eyewear. Denk Google Glass, maar dan stijlvolle en elegante equivalenten, zoals fashionista’s deze vandaag dragen.

Het resultaat? Een fundamentele verandering van onze manier van leven, maar ook disruptie in een groot aantal sectoren zoals retail, het onderwijs en vastgoed.

7. De opkomst van Artificiële Intelligentie

Artifical Intelligence wordt the next big thing. Als je dacht dat Siri als het van het was, denk dan nog maar eens na. 2015 zal niet meer bestuurd worden door Siri, maar door een soort Jarvis van Iron Man (zie foto). Artificiële Intelligentie systemen zullen toegang krijgen om onze mails te lezen, conversaties op te nemen en onze biometrische data te scannen. Het gemak zal zo immens zijn dat we niet meer zonder zullen kunnen.

8. De opkomst van Blockchain

Je zal misschien al gehoord hebben van bitcoin, wat gebaseerd is op de blockchain technologie. Bitcoin is eigenlijk de gedecentraliseerde, gedemocratiseerde en hoogbeveiligde geldeenheid, afgeleid van Blockchain. Maar de echte innovatie is dus Blockchain zelf. Een protocol dat veilige digitale transfers (geld, contracten, IP) toelaat.

Bottom line: we leven in de meest opwindende tijd! We gaan ongeloofelijke tijden tegemoet waar de enige constante in ons leven verandering is. Dat blijft onveranderd, alleen het tempo waaraan we veranderen, zal stijgen. Kijk jij ernaar uit? 🙂

bron: singularityuniversity.com
foto: shutterstock.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s