Tommelein: ‘Ons land toont dat er grenzen zijn voor Facebook. Zonder privacy geen vrijheid’

“Met deze aanbevelingen van de Belgische privacycommissie toont ons land dat er grenzen zijn”, zegt staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD). “Zonder privacy geen vrijheid. Ik hoop dan ook dat Facebook deze aanbevelingen ernstig neemt. Zo niet zal de privacycommissie gerechtelijke stappen ondernemen”.

Tommelein: 'Ons land toont dat er grenzen zijn voor Facebook. Zonder privacy geen vrijheid'

© Belga

Volgens de Privacycommissie neemt Facebook “een loopje met de Europese en Belgische privacywetgeving, en dit op verschillende vlakken”. De sociaalnetwerksite verwerkt heimelijk de persoonsgegevens van zowel haar leden, gebruikers als iedere internetgebruiker die in contact komt met producten en diensten van het netwerk, zonder daarvoor toestemming te vragen. Facebook aanvaardt niet dat het gebonden is aan de nationale privacywetgeving van België. De privacycommissie spreekt dat tegen.

‘Facebook moet privacywetten respecteren’

Staatssecretaris Tommelein waarschuwt nu dat Facebook de privacywetten moet respecteren. “We kunnen niet toelaten dat Facebook gebruikers, en zélfs niet-gebruikers, zonder hun toestemming volgt op andere websites. Social plug-ins (knoppen op websites waar je op klikt als je die info wil delen op sociale media) mogen geen onnodige gegevens doorsturen naar Facebook”, zegt hij

“Net als alle andere bedrijven, moet Facebook haar gebruikers ondubbelzinnige toestemming vragen om de informatie die ze verzamelt via cookies te mogen gebruiken. Zeker voor advertentiedoeleinden”, aldus Tommelein.

‘Mensen stellen zich vragen bij bedrijven die het niet nauw nemen met privacy’

“Het bewustzijn rond privacy groeit overal ter wereld. Woensdag stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met een wet die een eind maakt aan spionagepraktijken van bijvoorbeeld de NSA. Steeds meer mensen stellen zich ook terecht vragen bij de opmars van mondiale bedrijven die het niet nauw nemen met de privacywetten”, besluit de staatssecretaris.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: