Richard Branson’s drie regels voor het aanwerven van topmedewerkers

richard_branson_and_pamela_anderson_1

Hij heeft zichzelf bewezen als één van de meest succesvolle zakenmannen van de hele wereld. Van eigenaar van een platenwinkel groeide hij uit tot topman van het Virgin-conglomeraat met meer dan 250 filialen, van een vliegtuigmaatschappij over casino’s tot fitnesscentra. Maar dat succes dankt hij aan nogal onconventionele methodes, onder meer wat betreft de aanwervingspolitiek binnen zijn bedrijf. In zijn recentste boek geeft hij volgende drie tips om enkel de allerbeste medewerkers aan te werven.

  1. Besteed het niet uit maar doe het zelf

Een HR-afdeling kan dan wel helemaal zelfstandig mensen aanwerven, Branson geeft er de voorkeur aan zelf betrokken te zijn. Net zoals Larry Page, de topman van Google, moeit Branson zich met elke aanwerving van hogere kaderleden. En als Branson niet naar de plek kan komen waar het sollicitatiegesprek plaatsvindt, dan betaalt hij het vliegticket zodat de kandidaat naar hem kan komen.

Branson let er in het bijzonder op mensen aan te werven die goed zijn in wat hijzelf als zijn zwakke punten beschouwt. Daarom raadt hij ondernemers aan te analyseren waarin ze zichzelf nog zouden kunnen verbeteren en op zoek te gaan naar die kwaliteiten in kandidaat-werknemers.

  1. Karakters zijn belangrijker dan CV’s

Het werkverleden van een kandidaat interesseert Branson niet zo. Een divers team, met onder meer werknemers uit verschillende sectoren, leidt volgens hem vaker tot creatieve oplossingen.

Branson citeert ook Ralph Waldo Emerson: “Karakter staat hoger dan intellect”. Daarom verlopen sollicitatiegesprekken bij Virgin vaak als rollenspelen waarin kandidaten gevraagd wordt levensechte situaties na te spelen. “Het idee is dat ze zo hun karakter zullen laten blijken, we willen dat mensen kunnen lachen en plezier maken met onze gasten, en dat kan men niet uit een CV of een standaardinterview afleiden.”

Als een kandidaat erg zenuwachtig is zal Branson hem of haar vragen een grapje te vertellen. “Dat helpt het ijs te breken en gunt je een blik op hun eigen unieke persoonlijkheid,” schrijft hij.

  1. Opgelet met kandidaten die vrijheid zoeken

Veel kandidaten zullen solliciteren voor een open functie bij een startup omdat ze denken daar meer vrijheid te vinden dan in hun vorige functies. “Maar daar let je best mee op als ondernemer,” schrijft Branson. “Het is niet onbelangrijk te weten of de persoon die vrijheid wel aankan.”

Veel voormalige kaderleden zijn volgens hem afhankelijk van structuur en ze kunnen niet om met de verantwoordelijkheid die samenhangt met het krijgen van vrijheid op het werk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s