Elon Musk: ‘In verkeer van de toekomst zal mens alleen nog passagier mogen zijn’

elon_musk

De doorbraak van zelfrijdende auto’s zal er mogelijk uiteindelijk toe leiden dat mensen geen wagens meer zullen mogen besturen. Dat heeft Elon Musk, chief executive van de Amerikaanse autobouwer Tesla, gezegd.

Musk benadrukt er voorstander van te blijven dat de mens de auto zal kunnen blijven besturen, maar aangezien de technologische vooruitgang de zelfrijdende auto steeds veiliger zal maken, is het volgens de topman van Tesla, producent van elektrische luxewagens, niet ondenkbaar dat de sociale druk uiteindelijk zo groot wordt dat de mens een verbod zal krijgen opgelegd om de auto nog langer zelf door het verkeer te sturen.

Computer is de betere chauffeur

“Dankzij sensoren en software zal de computer uiteindelijk in staat zijn om een auto veiliger te besturen dan de mens,” merkte Elon Musk op tijdens de Technology Conference in San Jose. “Die toekomst is misschien minder ver dan velen vermoeden. Technisch is de autonome wagen al bijzonder ver gevorderd.”

“Er zullen vooral inspanningen moeten worden gedaan om de betrouwbaarheid van de software en hardware te optimaliseren, zodat de technologie voldoet aan de veiligheidsnormen die door de regulatoren worden verwacht.”

Wanneer autonome wagens bewezen hebben veiliger te zijn dan auto’s die door mensen worden bestuurd, mag volgens Musk binnen een periode van twee tot drie jaar de eerste wetgeving worden verwacht.

Bescherming tegen hackers

Elon Musk benadrukte dat de beveiliging één van de cruciale elementen van de zelfrijdende auto zal worden. “Het kan voor de eigenaar vervelend zijn dat het infotainment-systeem aan boord van de auto door hackers wordt gekaapt, maar cruciale functies zoals het stuurwiel en de remmen moeten absoluut tegen dergelijke praktijken zijn beschermd,” voerde de topman van Tesla.

“Die systemen dienen individueel beveiligd te worden en moeten worden uitgerust met een bedieningssysteem dat ten allen tijd door menselijke handen kan worden overgenomen.”

Achteraf benadrukte Musk in een boodschap op Twitter te hopen dat de mens altijd in staat zal blijven om auto’s te besturen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s