Negatief op het werk? Dan ben je sneller mentaal uitgeput

Negatief op het werk? Dan ben je sneller mentaal uitgeput
Foto: Shutterstock 

Wie zich op het werk vooral focust op de negatieve aspecten van zijn job, raakt mentaal sneller uitgeput dan collega’s die dat niet doen. Dat blijkt uit een studie aan de Michigan State University.

Onderzoekers onder leiding van Russell Johnson bevroegen meer dan driehonderd werknemers met een fulltime job over hun tevredenheid op het werk. De deelnemers moesten onder meer aangeven hoe makkelijk ze hun mening uiten als ze het oneens zijn met collega’s, hoe vaak ze met oplossingen komen om de situatie te verbeteren of in welke mate ze de aandacht vestigen op de zaken die verkeerd lopen. In een tweede fase van de studie kregen de respondenten vragen die duidelijk maakten wanneer de werknemers zich al dan niet energiek voelen.

Vervolgens werden de antwoorden van de twee experimenten naast elkaar gelegd. En wat blijkt? Mensen die kritisch zijn en vaak klagen over werkomstandigheden, hebben meer kans om mentaal uitgeput te geraken, zich defensief op te stellen en concentratieproblemen te ontwikkelen. Collega’s die oplossingsgericht denken of een negatieve vibe op het werk van een positieve kant proberen te bekijken, werden dan weer minder met het nadeel geconfronteerd.

‘Mensen die steeds op hun hoede zijn voor mogelijke problemen bevinden zich in een constante staat van waakzaamheid. Daardoor verspillen ze nuttige energie en kan de situatie negatief uitpakken voor zichzelf en het bedrijf’, luidt de conclusie van de onderzoekers. De moraal het verhaal: een goede manier vinden om bekommernissen te uiten en al eens na te denken over een mogelijke oplossing. Hoofdonderzoeker Johnson is er zelfs van overtuigd dat mentale vermoeidheid kan worden voorkomen als bedrijven beloningen voorzien voor werknemers die issues naar voren schuiven die het bedrijfsklimaat kunnen verbeteren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s