Belgisch voetbal straks te zien op eigen kanaal?

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Kijken we straks voetbal op een nieuw kanaal dat helemaal aan het Belgische voetbal is gewijd? De kans is reëel, want rechtenhouder MP & Silva informeerde de clubs over de plannen van een nieuwe, Amerikaanse investeerder. Screen Capital International heeft zijn hoofdzetel in Beverly Hills en heeft zijn oog laten vallen op de Belgische competitie. Met de belofte van een miljoeneninvestering – het precieze bedrag is nog niet bekend – zou het de clubs willen overtuigen een eigen tv-zender op te richten. Zo hoopt de investeerder meer geld uit het Belgische voetbal te halen.

Ook ‘Extra Time’ zou verhuizen

De oprichting van een eigen zender was altijd al een mogelijkheid toen het Italiaanse bedrijf MP & Silva vorig jaar de rechten van de Jupiler Pro League verwierf. Maar door een gebrek aan tijd en kennis van de Belgische markt, vond het geen kandidaat-investeerder. Uiteindelijk sloten de Italianen een deal met Sporting Telenet en Proximus tv, waar ze flink verlies op maken. MP & Silva betaalt dit seizoen 70 miljoen euro aan de Pro League voor de rechten, maar zou er maar voor zo’n 65 miljoen inkomsten uit halen.

Met de komst van de Amerikanen zou het lopende contract van MP & Silva kunnen worden opengebroken naar een overeenkomst van vijf tot zelfs tien jaar. Tot nog toe stonden de clubs steeds weigerachtig tegenover een eigen tv-kanaal omdat ze daarmee niet zeker zijn van hun inkomsten. In Nederland liep een gelijkaardig initiatief – Eredivisie Live – met een sisser af. Ondertussen zijn de Nederlandse rechten verkocht aan het Amerikaanse Fox. De groep van mediamagnaat Rupert Murdoch betaalt er in twaalf jaar zo’n 1 miljard euro voor.

Of het ook in België zo’n vaart loopt, valt af te wachten. De clubs hopen deze week meer te weten te komen over het Amerikaanse aanbod. Of alles praktisch te regelen valt voor volgend seizoen, wordt door kenners in twijfel getrokken. ‘Maar als er meer geld is te rapen, zijn wij natuurlijk geïnteresseerd’, zei gisteren een clubleider uit eerste klasse.

De komst van een eigen tv-kanaal zal vermoedelijk leiden tot meer magazines en programma’s over Belgisch voetbal. Discussieprogramma’s als Extra Time zullen naar de nieuwe zender verhuizen. Het kanaal zal gewoon worden opgenomen in het digitale aanbod van Proximus en Telenet.

Dat met voetbalrechten grof geld te verdienen valt, bleek vorige week nog uit de verkoop van de Engelse rechten voor de Premier League. Sky en BT Sport betaalden samen 5 miljard pond of 6,9 miljard voor drie seizoenen voetbal. De laatste uit de Premier League verdient nog altijd het dubbele van de volledige waarde van het Belgische tv-contract.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s