Laat deze 6 negatieve gedachten je niet hinderen op de weg naar succes

woman_showing_both_middle_fingers

Belangrijker dan de initiatieven die je onderneemt, is de manier waarop je naar die acties kijkt. Of je nu een fout maakt, een hindernis overwint of een doel bereikt: er zijn steeds verschillende manieren om dit te interpreteren. Sommige mensen hebben de neiging hun successen steeds te minimaliseren en hun mislukkingen uit te vergroten. Op die manier ontstaat dan een negatieve spiraal die er al snel toe leidt dat ze niet meer in zichzelf geloven.

Henry Ford zei het al: “Hij die gelooft zal het kunnen en hij die niet gelooft zal het niet kunnen en allebei hebben ze gelijk.” Die uitspraak geeft perfect aan hoe gedachten over onszelf en onze omgeving al gauw een realiteit worden, een voorspelling die zichzelf zal waar maken. Hieronder een top-zes van de meest voorkomende negatieve gedachten.

  1. Perfectie = Succes

Fouten maken is typisch menselijk. Waarom streef je dan toch de perfectie na? Dat kan enkel leiden tot faalangst en een obsessie met zaken die fout gelopen zijn. Allemaal verloren energie die je beter had kunnen gebruiken voor het bereiken van je doelen.

  1. Mijn toekomst ligt vast

Niets in het leven ligt vast en al zeker niet je slaagkansen. Toch lijken veel mensen ervan overtuigd dat ze hun lot niet in eigen handen hebben. Je kan eens pech of geluk hebben, maar als je leven uit een reeks mislukkingen lijkt te bestaan, kan dat niet enkel aan het toeval of externe factoren worden toegeschreven. Soms heb je goede kaarten in handen en soms slechte, maar enkel door het spel vol overtuiging te spelen grijp je al je kansen.

  1. Ik doe altijd/nooit …

Het kan goed zijn te erkennen dat je de gewoonte hebt om meestal op een bepaalde manier te handelen, maar dat wil niet zeggen dat je niet kan veranderen. Als je bijvoorbeeld tegen jezelf zegt dat je nooit een vlotte prater bent, dan geloof je zelf eigenlijk al niet meer dat je hierin verbetering zou kunnen brengen. Geef daar niet aan toe, we kunnen onszelf altijd verbeteren.

  1. Ik heb enkel succes als anderen dat bevestigen

Je mag best rekening houden met wat anderen over je denken, maar niemand kan je zo goed beoordelen als jezelf. Wat anderen denken zal altijd een uitvergroting zijn op basis van wat ze over jou weten of wat ze van jou gezien hebben. Laat daar jouw zelfbeeld dus niet teveel van afhangen.

  1. Mijn verleden = mijn toekomst

Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk om mislukkingen in het verleden te vergeten als je voor een nieuwe uitdaging staat. Maar je mag die mislukkingen niet zien als een soort negatieve eigenschap die aan je kleeft. Mislukkingen zijn nu eenmaal soms het gevolg van risico’s die worden genomen. Je zal nooit iets bereiken zonder risico’s te nemen, dus laat mislukkingen je er niet van weerhouden in je eigen slaagkansen te geloven.

  1. Mijn emoties = realiteit

Emotionele intelligentie wil onder meer zeggen met een objectieve blik naar je eigen emoties kunnen kijken. Dit is een moeilijke oefening, maar het helpt je wel om jezelf beter te begrijpen en te beschermen tegen negatieve gedachten. Je gevoelens zijn nu eenmaal niet altijd terecht als je objectief kijkt naar je eigen situatie of je eigen acties. Leer je gevoelens te analyseren en te indien nodig te corrigeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s