Limburgse ondernemers over malaise bij KRC Genk! En wat met de Experience Economy? Jawel de Experience Economy!

the-experience-economy-274x441

Ik ben benieuwd naar de verdere evolutie in het voetbal (sport)?

Kennen bijvoorbeeld de clubs hun  stakeholders? Wie zijn oa de fans, vrijwilligers, ouders van jeugdspelers, media, businnesrelaties, overheden, ed… Hoe communiceren ze met “al” die stakeholders? Hoe vergroten ze de betrokkenheid? Wat is de beleving van deze stakeholders?  Is de voetbalwereld vertrouwd met de nieuwe economie, de experience economy?

Onderstaande ondernemers (artikel made in Limburg) komen stuk voor stuk uit de commodity, goederen en/of diensten-economie. Zij leveren en werken in de wereld van commodities, goederen en diensten en zijn daar zeer succesvol!  Sport en zeker voetbal speelt zich vandaag af in de experience economy (de 4de economie na commodity, goederen en diensten: lees Pine & Gillmore, de experience economy) en daar gelden andere regels en businessprocessen!

Als ik gisteren het artikel lees in het BVL van professor Jos Verschueren VUB sportmanagement, die ondanks dat zijn opleiding bij de beste behoort in zijn soort,  het antwoord  niet weet dan stel ik mij de vraag is men in de sportwereld en diegene die met opleidingen bezig zijn, wel bewust van deze experience economy?

Daar ligt volgens mij het antwoord op de vraag waar moet het naartoe met onze sportwereld!  Met 15 jaar ervaring als experience conductor bij PSV Eindhoven en de afgelopen 6 jaar bij Noliko Maaseik doe ik een oproep aan iedereen die betrokken is bij de sportwereld om aandacht te schenken aan de experience economy en de bijhorende businessaanpak!

Beste Jos (Verschueren) ik daag jou uit, om  in de VUB sportmanagement opleiding aandacht te schenken aan de Experience Economy! Je bent een vakman dus ik weet dat je geen bang bent van uitdagingen!

Made in Limburg

Interview Jos Verschueren Belang van Limburg

De Limburgse bedrijfswereld is eveneens verrast door het ontslag van trainer Ferrera bij KRC Genk en de aanhoudende malaise daar. Wij contacteerden een paar ondernemers en vroegen hen wat zij zouden doen om het tij te keren. Iedereen heeft er zo zijn idee over, maar toch is er één constante: “Een voetbalclub is géén bedrijf.” De meeste verrassende uitspraak komt van Christa Jouck van de Officenter-keten: “Ik zou Roland Duchâtelet bellen.”

Paul Kumpen (Kumpen)
“Zoek het goede in het verleden”

Paul Kumpen, afgevaardigd bestuurder van het gelijknamige Hasseltse bouwbedrijf en voorzitter van werkgeversorganisatie Voka Limburg, beseft dat het een moeilijke klus is. “Ik zou het alvast niet zelf willen doen”, zegt hij. “Wat ik wel zou doen is kijken van wat er in het verleden goed is gegaan. Want KRC Genk maakt nu wel een crisis door, maar dat is niet altijd zo geweest. Het is belangrijk dat alle mensen in en rond de club nu de koppen bij elkaar steken, die analyse maken en er uit leren. Het is geen kwestie van zondebokken zoeken, maar elkaar willen helpen. De groepsgeest is immers van cruciaal belang en de basis voor succes. Ze moeten voor elkaar durven gaan.”
Kumpen heeft zelf ervaring in de autoracewereld, maar die vergelijking gaat volgens hem niet op. “Zo’n raceteam is veel kleiner en telt slechts een paar sportmensen/piloten. En neem van het mij aan, topsporters zijn géén gemakkelijke mensen om mee te werken. Als je er dan zo tientallen hebt rondlopen, dat maakt het bijzonder moeilijk. Zonder chemie tussen al die mensen, lukt het niet.”

Ivo Marechal (ex-Essers)
“Voetbalclub is geen bedrijf”
Ivo Marechal was tot voor enkele jaren nog CEO bij de logistieke groep H. Essers in Genk, om daarna zijn eigen weg te gaan in het bedrijfsleven. “Ik ken niks van voetbal, en het zegt mij ook niet veel. Ik weet maar één ding en dat is dat een voetbalclub niet zomaar te vergelijken is met een bedrijf. De mechanismen die aan de basis liggen, zijn totaal verschillend.”

Christa Jouck (Officenter)
“Ik zou Duchâtelet bellen”
Ook Christa Jouck, mede-grondlegster van Officenter, zegt van de belangrijkste bijzaak ter wereld niet veel kaas gegeten te hebben. Maar ze weet wel wat ze zou doen. “Ik zou Roland Duchâtelet bellen. Dat is hard vloeken in de kerk, ik weet het, maar ik zou toch bij hem te rade gaan. Hij heeft in het verleden bij Standard bakken kritiek over zich heen gekregen, maar op het einde heeft hij wel altijd gelijk gekregen. Hij is een verstandig man. Ik heb zijn gsm-nummer, ik zou hem bellen”, zegt Jouck. Of ze toch geen consultants onder de arm zou nemen om de toestand te helpen analyseren? “Ik weet niet of dat zou helpen. Voetballers moeten sjotten, toch?”

Dominiek Stinckens (Noliko)
“Geef de voorzitter de tijd”
Managing director Dominiek Stinckens van het groentenbedrijf Noliko in Bree waarschuwt voor overhaaste beslissingen. “KRC Genk heeft een hele goede voorzitter die perfect in staat is om de problemen op te lossen. Geef hem de nodige tijd om de zaken op een rij te zetten. Want een club als Genk aansturen is erg complex. Door nu allerlei zaken snel te veranderen, maak je het enkel nóg ingewikkelder. Het is nu zaak om rustig te blijven”, zegt Stinckens, die zoals bekend ervaring heeft in de volleybalwereld. “Je kan het recept van één sportvereniging niet klakkeloos toepassen in een andere sport. Daarvoor zijn de verschillen te groot. Ook de vergelijking met een bedrijf loopt mank.”

Bart Casters (Casters Beton)
“Nieuwe algemeen directeur”
Bart Casters was met zijn betonbedrijf tot vorig seizoen nog shirtsponsor bij Genk. Die fakkel heeft hij doorgegeven aan de Group Bruno (uitbating van Esso-stations). “Om te beginnen moet er een nieuwe algemeen directeur (AD) worden aangesteld. Daarnaast moet de rol van de dagelijkse werking, het sportief beleid en het bestuur tegen het licht worden gehouden. De taken moeten duidelijk worden afgelijnd. Dat is de basis van een goede werking. Je bouwt toch ook geen huis zonder grond of zonder een goede fundering”, zegt de betonman. Daarnaast pleit hij voor een sterke figuur als trainer. “Dat moet een topper zijn, waar de spelers naar opkijken. Type Eric Gerets bijvoorbeeld. En nog drie transfers: een verdediger, een middenvelder én een spits. De club heeft er het geld voor.”

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s