Computer met “menselijke intelligentie” opnieuw stapje dichterbij

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een computer de turingtest doorstaan. De turingtest werd in 1936 ontworpen door computerpionier Alan Turing. De test meet in hoeverre een machine menselijke intelligentie vertoont. Als een computer erin slaagt om tijdens een experiment meer dan 30 procent van de deelnemers ervan te overtuigen dat hij een mens is, dan slaagt de desbetreffende machine voor de test.

De chatbot Eugene Goostman is het allereerste computerprogramma dat de test doorstaan heeft. Op een evenement georganiseerd door de Britse universiteit van Reading is het programma erin geslaagd om 33 procent van de mensen ervan te overtuigen dat hij een mens was. Het feit dat een computerprogramma voor de turingtest geslaagd is, is een grote mijlpaal in de geschiedenis van de computertechnologie.

Eugene Goostman is een Russisch programma dat is ontwikkeld vanaf het jaar 2001. De chatbot stimuleert in feite het karakter van Eugene, een 13-jarig Oekraïense jongen. De chatbot breekt de vragen die het krijgt op verschillende stukjes die dan in een volgorde van belangrijkheid worden geordend. Aan de hand van die volgorde produceert de chatbot een logisch antwoord waarbij de informatie daarvoor uit een database wordt gehaald.

Toch mag het slagen voor de turingtest niet overschat worden. De test heeft minstens evenveel voor- als tegenstanders. Volgens die laatste komt het perfect nabootsen van intelligent menselijk gedrag er niet op neer dat de nabootser in kwestie zelf ook intelligent is.

Alain Turing, de homoseksuele codekraker

Alain Turing is een computerpionier die tijdens de Tweede Wereldoorlog de nazicodes hielp te kraken. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte nazi-Duitsland Enigma-codeermachines om (voornamelijk militaire) informatie gecodeerd te verspreiden.

Nadat de Britse inlichtingendienst erin geslaagd was de Enigma-codes te breken, bleek het toestel een goudmijn van informatie over de Duitse oorlogsmachine.Volgens sommigen hebben de geallieerden de oorlogsoverwinning te danken aan het breken van die codes.

Dat de Britten de nazicodes konden ontcijferen, is vooral te danken aan de bombe, een voorganger van de computer, ontwikkeld door de wiskundige Alan Mathison Turing. Hij had een voortrekkersrol bij de ontwikkeling van de eerste computers en wordt algemeen gezien als de vader van de informatica.

Na de oorlog werd hij veroordeeld omdat hij homo was. Groot-Brittannië heeft zich pas onlangs daarvoor geëxcuseerd. Turing heeft dat zelf niet meer mogen meemaken. Nadat hij in de jaren 50 door zijn geaardheid chemisch gecastreerd werd, pleegde hij uiteindelijk zelfmoord.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s