10 trucs die snelle leerlingen gebruiken om zowat alles te begrijpen

Leren is een vaardigheid op zich en in onze snel veranderende wereld bovendien een erg belangrijke. In een Quora-thread over leerstrategieën werden enkele interessante tips geplaatst, die Drake Baer samenvatte op Business Insider en linkte aan het recente productiviteitsonderzoek.

1. Vijfmaal waarom. Eric Ries raadt in zijn ‘The Lean Startup’ aan om tot de kern van een probleem door te dringen door vijfmaal op rij de onderliggende oorzaak van een oppervlakkig probleem te onthullen via een waarom-vraag. Volgens hem levert deze aanpak dikwijls op dat het op het eerste zicht puur technische probleem eigenlijk aan menselijke factoren te wijten is.

2. Blijf positief. Je zorgen maken over hoe veel (of weinig) je leert is een slechte manier om je tijd en mentale energie te besteden, schrijft professor Alison Wood Brooks van de Harvard Business School. Optimisme creëert volgens haar opportuniteiten.

3. Oefen. “Je leert niet golfen door een boek te lezen, maar door golfballen te slaan,” post Mark Harrison van het financieel bedrijf FundingKnight op Quora, “Ruby on Rails leer je evenmin uit een boek, maar eerder door websites te bouwen.”

4. Stel experts vragen over hun expertise. ‘Als je iets wil leren, is erover praten met een expert een fenomenale strategie,’ volgens Tim Ferriss, auteur van de bestseller ‘The 4-Hour Workweek’.

5. Leer samen. Harrison van FundingKnight raadt ook aan om iemand te vinden van je eigen niveaumet wie je het leerproces samen kan doorlopen. Hou elkaar op de hoogte van jullie vooruitgang en spoor elkaar aan om verder te blijven leren.

6. Durf dingen niet te begrijpen. Voel je nooit te beschaamd om een nadere verklaring te vragen voor iets dat je niet helemaal begrijpt. Domme vragen bestaan niet en intelligente mensen zullen je nieuwsgierigheid appreciëren.

7. Herhaal. “Het brein is plastisch,” aldus geneeskundestudente Hwang Min Hae, “en neurologische patronen vallen te versnellen.” Dingen herhalen versterkt de banden tussen bepaalde hersencellen, waardoor je ze makkelijker onthoudt.

8. Teken. Woorden en beelden complementeren elkaar volgens topconsultant Dan Roam: “Door ideeën uit te tekenen , voeg je inzichtelijke lagen en extra denkdimensies toe die je bijna onmogelijk in woorden alleen kan vatten.”

9. De ochtendstond heeft alweer goud… Wilskracht is niet onuitputtelijk, blijkt uit recent onderzoek. Als je complexe zaken probeert te leren, plan die dan zo vroeg mogelijk op de dag, want dan beschik je over de grootste voorraad aan mentale energie.

10. De 80/20 regel. 80% van het resultaat is afkomstig van 20% van het gedane werk. Je kan deze regel naar je hand zetten door je te concentreren op het allerbelangrijkste gedeelte van je boeken en instructievideo’s en zaken als de introductie en de extra voorbeelden over te slaan.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s