5 kenmerken van ‘geluksvogels’

Al te vaak verklaren mensen hun relatieve tekortkomingen door de successen van anderen als ‘geluk’ af te doen. De waarheid is echter dat geluksvogels in veel gevallen hun geluk te danken hebben aan hard werk, opportunisme en volharding. Dat betekent volgens Kevin Daum van Inc dat ook jij een geluksvogel kan worden op de volgende manieren:

  • Focus op je sterke punten. Identificeer je sterkste punten en concentreer het gros van je aandacht daarop. Al de rest kan je delegeren (of doorgeven aan een partner die je perfect complementeert). Wees geen manusje-van-alles. Als je je kansen wil grijpen, dien je uit te munten in wat je doet.

  • Bereid je voor. Vaak zijn pechvogels in grote mate verantwoordelijk voor hun eigen pech omdat ze nooit voorbereid zijn op wat kan komen. Je kan natuurlijk niet alle mogelijkheden inplannen, maar bereid op zijn minst crisisstructuren en een plan van actie voor zodat je onmiddellijk en slagvaardig kan reageren wanneer er iets min of meer onverwachts gebeurt.

  • Sta vroeg op. Sommige mensen hebben meer uren in hun dag dan anderen en dat komt meestalomdat ze vroeger opstaan. Die extra tijd kan je gebruiken om nu al projecten aan te vatten die je pas maanden of jaren later verwacht te voltooien – of om nieuwe opportuniteiten te zoeken.

  • Netwerk. Al wat je nodig hebt om het geluk je schoot te doen vallen is een goede kans en hoe groter je netwerk is, hoe meer potentiële opportuniteiten je aantrekt. Hou dus nooit op met aan je netwerk te bouwen, liefst door waarde te creëren voor anderen.

  • Follow-up. Al te vaak misloopt men fantastische opportuniteiten door te laat of helemaal niet te reageren. Als je iemand contacteert met een vraag of verzoek en die persoon antwoordt, reageer dan, ongeacht de inhoud, altijd met een follow-up want als je niets doet, win je ook nooit iets. Volgens Daum zijn follow-ups zelfs belangrijker dan de eerste kennismaking.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s