Crelan wordt opnieuw 100 procent Belgisch

De Franse bankreus Crédit Agricole stapt na iets meer dan tien jaar uit het kapitaal van Crelan, de op zes na grootste bank in ons land. De operatie, waaraan de voorbije maanden in alle discretie is gewerkt, is zo goed als rond. Dat vernam De Tijd. Crelan, de nieuwe naam voor het fusiebedrijf van Landbouwkrediet en Centea (ex-KBC), wordt daardoor weer helemaal Belgisch. Tot de groep horen ook Keytrade en Europabank.

Crelan is onder meer bekend als sponsor van veldrijder Sven Nys (foto: Photo News)

Crelan is onder meer bekend als sponsor van veldrijder Sven Nys

 

Crédit Agricole bezat via zijn topholding en twee van zijn regionale kassen de helft van de aandelen van de Crelan-groep. Zij kochten het belang in de Belgische financiële speler in 2003. Nu is ons land echter geen prioriteit meer voor de Fransen. Onder invloed van de nieuwe en strengere reglementering voor de sector, die er kwam na de crisis, en de moeilijke marktomstandigheden, zijn heel wat banken hun buitenlandse belangen tegen het licht aan het houden.

Aan wie het belang van 50 procent van de hand wordt gedaan, is nog onduidelijk. Volgens onze informatie is er geen sprake van een instap van een andere (Belgische) financiële instelling. De bestaande Belgische aandeelhouders – de twee regionale coöperatieve kassen Lanbokas en Agricaisse – lijken dan weer niet genoeg financiële middelen te hebben om de Franse aandelen over te nemen.

De kans bestaat dat de participatie naar een investeringsmaatschappij gaat, maar verrassingen vallen niet uit te sluiten. De exit van Crédit Agricole wordt overigens mogelijk een proces in meerdere fases. Het is niet duidelijk of het dossier al de belangrijke horde van een goedkeuring door de Nationale Bank heeft genomen. Maar in elk geval is zo’n goedkeuring noodzakelijk.

Prijs

Een indicatie over de prijs blijft voorlopig uit. Volgens een financiële bron zou Crelan, in ons land ook bekend als sponsor van veldrijder Sven Nys en de atleten Jonathan en Kevin Borlée, in zijn totaliteit ruwweg 700 à 800 miljoen euro waard zijn.

De operatie toont hoezeer de Belgische banksector in beweging is sedert de crisis van 2008. Het is de tiende keer sinds het uitbreken van de crisis dat een bank (deels) van eigenaar verandert. De bekendste voorbeelden zijn BNP Paribas Fortis, de vroegere Fortis Bank, en het genationaliseerde Belfius (ex-Dexia Bank België). Crelan verdubbelde zelf zowat in omvang door Centea in te lijven. Eerder kocht de groep al Keytrade Bank, Europabank en de klanten van de ter ziele gegane Kaupthing Bank Belgium.

Er zitten nog meer operaties aan te komen. Zo zoekt de Bel20’er Delta Lloyd een koper voor zijn Belgische bank en ook Banca Monte Paschi Belgio, een onderdeel van de oudste bank ter wereld, staat in de etalage. Bovendien is er geregeld speculatie over de verkoop van AXA Bank België en op termijn moet Belfius worden geprivatiseerd.

Crelan telt zowat 800 bankkantoren en 1,2 miljoen klanten. In 2012 was de groep goed voor een balanstotaal van 22,6 miljard euro.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s