Haal jij het meeste uit je leven? Kijk anders hier ‘s…

Al te vaak denken we dat een beter leven meer geld, meer vakantie, meer seksuele partners, kortom gewoon meer alles inhoudt. Het probleem met méér is echter dat het nooit eindigt. Echt geluk draait dan ook niet rond ‘méér’, maar rond het tegenovergestelde: ‘voldoende’, schrijven de Harvardprofessoren Laura Nash en Howard Stevenson in hun boek ‘Just Enough’.

Nash en Stevenson vroegen ruim 60 topmanagers hoe ze er in slagen om de constante schreeuw om méér te doorbreken en wat hen tevreden, gelukkig en succesvol maakt.

De meesten konden daarop geen duidelijk antwoord formuleren, maar wat de professoren opviel was dat twee specifieke fouten telkens opnieuw werden gemaakt:

  1. Zich op één enkel ding focussen (meestal geld).

Het is verleidelijk om je succes af te meten aan één enkel ding. Geld komt het meeste voor omdat je er op de korte termijn geluk mee kan kopen en je je hoeveelheid geld gemakkelijk kan tellen. Dit heet eensamenvouwende strategie omdat mensen hun leven gaan afstemmen op één specifieke barometer van geluk, waarna hun leven één grote zoektocht wordt naar manieren om die barometer te doen stijgen.

Het probleem met deze strategie is niet noodzakelijk dat geld niet gelukkig maakt, maar dat er daarnaast ookandere zaken belangrijk zijn. Dit verklaart waarom ook schijnbaar succesvolle mensen soms een onvolledig leven leiden. Één levensdoel volstaat niet om gelukkig te zijn en dat ontdekken op een dag zelfs de beste studenten, de rijkste professionals en de machtigste politici.

Nash en Stevenson schrijven dat echt geluk deze vier dimensies heeft (en voor elk van deze vier zijn meerdere maatstaven mogelijk):

1. Geluk: gevoelens van plezier en tevredenheid in en over je leven.

2. Verwezenlijking: prestaties waar je, na vergelijking met anderen, trots over kan zijn.

3. Betekenis: een positieve impact op mensen en zaken die belangrijk voor je zijn.

4. Nalatenschap: de weg die je anderen hebt getoond om hun eigen succes te vinden.

  1. Zich op één ding tegelijk focussen

Sommige ondervraagden waren zich bewust van het bovenstaande, maar maakten de fout om de belangrijke zaken in het leven één voor één voor elkaar proberen te krijgen. Typisch is bijvoorbeeld de idee om eerst een hatelijke job te doen om geld te verdienen, dan een familie te stichten, dan een passie na te streven om dan pas gelukkig te worden. Dit noemen de auteurs een sequentiële strategie.

Veel jongeren volgen tegenwoordig dat patroon, hoewel het een illusie is. Je kan je niet eerst op je carrière focussen en dan pas op je familie want je dient van bij het begin in je familie te investeren. Je kan ook niet eerst geld verdienen met iets dat je haat en later iets betekenisvol gaan doen, want voor je het weet is je carrière voorbij en je passie helemaal opgebrand.

Nog zo’n voorbeeld zijn mensen die hun hele leven sparen om later van hun pensioen te kunnen genieten. Wanneer het moment waar ze decennia naar hebben uitgekeken er dan eindelijk is, blijkt dat ze helemaal niet weten hoe ze moeten genieten of worden ze ziek. Een goed leven vergt dan ook balans. Geluk heeft meerdere dimensies en die kan je niet opsplitsen in opeenvolgende fases .

  1. Wat te doen?

Volgens Stevenson en Nash dien je op regelmatige (misschien zelfs dagelijkse) basis de vier elementen van geluk na te streven. Negeer één van de vier en je dreigt in de val van de samenvouwende strategie te tuimelen. Focus te veel op één ten koste van het andere en je waagt je in sequentieel territorium.


Warren Buffet: “Ik maak me zorgen om mensen die zeggen, ‘ik ga  tien jaar lang dit doen hoewel ik het haat en daarna ga ik dat doen …’. Dat is net zoals seks opsparen tot je met pensioen bent: geen goed plan.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s