Europese Commissie bereidt aanval tegen betaaltelevisie voor

Ozan KozeDe Europese Commissie staat op het punt een onderzoek in te stellen naar de verkoop van exclusieve rechten om televisieprogramma’s waaronder sportwedstrijden en films aan te bieden.

Karen Murphy, een Engelse pubuitbaatser, kreeg in 2011 een boete van 8.000 Britse pond aangesmeerd omdat ze in haar pub wedstrijden van de Engelse Premier League had uitgezonden met een Griekse satellietkaart. Ze kreeg later gelijk van het Europese Hof van Justitie. De rechter oordeelde dat inwoners van de EU het recht moeten hebben om in eender welk EU-land hun satellietkaarten aan te schaffen.

Dat kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop en de prijs tegen dewelke de sportbonden en de filmmaatschappijen in de toekomst hun producten verdelen.

De Commissie zou nu gaan bekijken of overeenkomsten die de exclusiviteit voor bepaalde landen garanderen het concurrentiebeding schaden, al duurt het meestal jaren vooraleer veranderingen in zulke materie kunnen worden doorgevoerd. Indien de EC besluit dat er inbreuken zijn geweest kunnen boetes worden uitgedeeld die tot 10% belopen van de omzet van de betrokken bedrijven.

Zowel de voetbalindustrie als Hollywood hebben jarenlang lucratieve contracten verkocht aan de betaaltv-industrie, die de producten dan exclusief doorverkocht aan abonnees.

Vandaag wordt duidelijk dat de technologie de betaaltv-industrie heeft ingehaald en dat haar capaciteit om programma’s per land aan te bieden verstoord wordt, wat mogelijk het ganse model onderuit kan halen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s