Een bericht voor mijn beste vriend! ‘Vriendelijke mensen lopen meer risico op burn-out’

Wie aardig is voor anderen, heeft meer kans op een burn-out. Dat stelt stressexpert Luc Swinnen in zijn nieuwste boek ‘Té Vriendelijk’, de opvolger van ‘Burn-Out’.

Met zijn nieuwe boek wil Swinnen niet de werkgever of de werkomstandigheden aanduiden als de boosdoener, wel wil hij middelen aanreiken om een burn-out tegen te gaan. ‘Ik constateer alleen dat een bepaalde categorie méér risico loopt op een burn-out’, zegt hij in Het Laatste Nieuws. ‘Mensen die het anderen naar hun zin willen maken, en hopen om hetzelfde terug te krijgen. Ze ‘pleasen’ in de verwachting dat anderen hen zullen bevestigen. Ze hebben in zekere zin al één van de kernsymptomen van burn-out: een laag zelfbeeld. Maar werkgevers willen nu eenmaal iemand die overloopt van zelfvertrouwen’.

Ook op zijn blog, stressmanagement.be, heeft Swinnen het regelmatig over aardige mensen. ‘Nice people hebben een grote behoefte aan bevestiging door anderen en daardoor juist blokkeren ze zelf het krijgen van de liefde en het geluk dat ze verlangen. Ze geven altijd maar en dragen zorg voor anderen. Ze hebben een haast ziekelijke neiging om goedkeuring van andere mensen te krijgen. Ze willen absoluut conflicten vermijden en willen altijd ‘politiek correct’ handelen’, schrijft hij daar. Ook heeft hij een verklaring waarom we vaak te vriendelijk willen zijn. ‘De meeste mensen hebben dit gedrag geleerd tijdens hun opvoeding en hun carrière. Want men zegt toch: ‘wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is de roe’. Zo ontstaan deze overtuigingen’.

Om een burnout te vermijden, is volgens Swinnen vooral een sterk zelfbeeld nodig. ‘Werk aan je zelfbeeld, en laat dat niet van andere mensen afhangen’, zegt hij in Het Laatste Nieuws. ‘Creëer een intern referentiekader, geen extern. Bekijk wat je goed kan, en focus daarop. Kom op voor jezelf en weet waarvoor je staat. De bevrijding bestaat in het besef van: ik kan er zélf iets aan doen, ik ben niet afhankelijk van mijn omgeving’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s