Uw baas, niet de werkdruk, maakt dat u depressief wordt…

Who’s the Boss?Werkdruk is een van de favoriete klachten van werknemers en vakbonden. Maar die werkdruk ligt zelden aan de basis van een depressie, blijkt uit een studie van Deense onderzoekers, die 4.500 ambtenaren interviewde en gadesloeg.

Hun conclusie: de werkdruk heeft geen effect op depressies die zich in de werkomgeving vormen, zegt psycholoog Matias Brødsgaard Grynderup van de universiteit van Aarhus.

Integendeel, depressie maakt net dat de werkdruk onhoudbaar en onoverkomelijk gaat lijken.

De onderzoekers vonden dat eerder dan dat stress depressie veroorzaakt, het deelnemers met lagere niveaus van het stresshormoon cortisol waren die makkelijker depressief werden.

Depressie op het werk is een gigantisch probleem aan het worden. Enkel in de VS zouden zo elk jaar 200 miljoen werkdagen verloren gaan, wat de Amerikaanse werkgevers jaarlijks 44 miljard dollar in verliezen kost.

Ook in onze contreien nemen fenomenen als depressie en burn-out alsmaar toe. Fonds Psychische Gezondheid zag de afgelopen jaren een flinke stijging in de vraag naar informatie over stress en burn-out. Hoge werkdruk en baanonzekerheid worden veelvuldig genoemd als oorzaak van een burn-out, evenals het feit dat je in de huidige samenleving steeds sneller moet reageren op trends en ontwikkelingen.  Ruim 1 op de 7 werknemers gaf vorig jaar aan burn-out klachten te ervaren. Heeft iemand een burn-out, dan kan het maanden of zelfs jaren duren voordat hij of zij weer is hersteld. Gemiddeld blijven werknemers met een burn-out 189 dagen thuis.

Uit recent onderzoek van Itinera blijkt dat 27% van het ziekteverzuim boven 15 dagen in ons land een psychische oorzaak kent. Psychisch onwelzijn is mede verantwoordelijk voor 25% van alle uitkeringen voor werkonbekwaamheid. Het presenteïsme, met een lagere productiviteit op het werk, is in België op vijf jaren tijd bijna verdubbeld bij mensen met een matige psychische aandoening.

Het slechte nieuws is dat een deel van je werk naar een collega doorschuiven of harder werken je niet noodzakelijk gelukkiger zal maken als je al depressief bent.

Het goede nieuws is dat de sleutel tot een gelukkige werknemer een faire omgeving is, waar hij zich correct en respectvol behandeld voelt. En dat is iets waar managers wel voor kunnen zorgen.

‘Wanneer een gevoel van rechtvaardigheid zo’n centrale rol speelt in het minimaliseren van het risico op depressie, dan is dat de zone waar preventief moet opgetreden worden, ‘ zegt Grynderup. Hij beveelt een managementstijl aan waar duidelijk wordt aangegeven dat de focus op de correcte behandeling van de werknemer ligt- in combinatie met een transparante organisatiestructuur.

Werknemers mogen de werkdruk dus verder opvoeren, zolang het maar op een respectvolle manier gebeurt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s