Mensen die bulken van zelfvertrouwen hebben 9 kwaliteiten

“Zelfvertrouwen is niet hetzelfde als overmoed, waaghalzerij of onverschrokkenheid,” aldus Dharmesh Shah, stichter en CTO van het marketingplatform HubSpot, “maar een kalme, natuurlijke uitdrukking van expertise en zelfkennis.” Dit zijn zaken waaraan je volgens hem mensen met veel zelfvertrouwen kan herkennen (via LinkedIn):

  1. Ze komen op voor zichzelf, niet omdat ze denken altijd gelijk te hebben, maar omdat ze niet bang zijn om ook eens ongelijk te hebben. Iemand die geen duimbreed van zijn eigen mening afwijkt en je bij elke discussie onder tafel schreeuwt is een intellectuele bullebak. Iemand met zelfvertrouwen weet dat het belangrijker is om de waarheid te ontdekken dan om gelijk te hebben.

  2. Ze luisteren meer dan ze praten. Mensen die altijd maar opscheppen zijn in hun binnenste erg onzeker. Geïnteresseerd zijn in wat een ander te zeggen heeft is een teken van zelfvertrouwen.

  3. Ze zetten anderen in de kijker. Ze geven liever iemand anders erkenning voor hun eigen daden dan de eer op te strijken voor iets waar ze niet verantwoordelijk voor zijn.

  4. Ze durven om hulp te vragen. Om hulp vragen is inderdaad een teken van zwakte, maar er is niets mis mee. Verder is het een groot compliment voor de persoon wiens hulp men vraagt. Het leidt ook tot betere prestaties.

  5. Ze kiezen hun eigen pad. Zelfvertrouwen geeft mensen vleugels. De meeste mensen wachten tot iemand hen een duwtje in de rug geeft, maar iemand die werkelijk in zichzelf gelooft, creëert zijn eigen netwerk, verzamelt zijn eigen middelen en doet zijn eigen ding.

  6. Ze spreken geen kwaad van anderen. Mensen die anderen kleineren, hopen zo zelf groter te lijken dan ze in werkelijkheid zijn. De enige vergelijkingen die opgaan, zijn echter die met jezelf, in het verleden en in de toekomst.

  7. Ze zijn niet bang om af te gaan. Eens een mindere, meer kwetsbare kant tonen is geen punt voor iemand die in zijn capaciteiten gelooft. Anderen reageren hier overigens vaak zeer positief op.

  8. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun fouten. Zelfvertrouwen gaat hand in hand met eerlijkheid. Een goed leider etaleert zijn eigen fouten zodat iedereen er uit kan leren.

  9. Ze proberen respect te krijgen van de mensen die er voor hen toe doen. Ze hebben geen boodschap aan vele ‘followers’ op Twitter, of vrienden op Facebook, maar werken voor hun zelfrespect en voor dat van de enkelen rond hen die ze zelf respecteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s