Deze 15 zaken doen succesvolle managers elke dag opnieuw

Effectief leiderschip is een gedrag dat je kan aanleren en dat na verloop van tijd automatisch wordt. Goede, ervaren leiders hebben een bliksemsnel beslissingsproces, zien overal patronen, voelen de belangrijkste factoren aan en schatten kansen perfect in. Ze vertrouwen op hun intuïtie en weten elke opportuniteit met beide handen te grijpen.

Wil je ook een effectief leider worden en 14,5 miljoen dollar per jaar verdienen (het mediaaninkomen van de top 200 CEO’s in 2011), oefen dan de volgende vijftien zaken.

Volgens Glenn Llopis van Forbes doen effectieve leiders deze dingen immers elke dag als deel van hun routine:

 1. Anderen geruststellen. Een goed leider zoekt zelf de aandacht niet op en stimuleert liever anderen.

 2. Beslissingen nemen. Krijg zaken gedaan, enerzijds door zelf knopen door te hakken en anderzijds door anderen te helpen dat ook te doen.

 3. Communiceer verwachtingen. Zorg ervoor dat je collega’s weten wat van hen verwacht wordt en hoe dat past binnen de missie en visie van het bedrijf.

 4. Anderen doen nadenken. Succesvolle leiders weten wat en hoe hun teamleden nadenken en exploiteren deze kennis om hen te blijven uitdagen en te doen bijleren.

 5. Verantwoordelijk zijn. Laat anderen je verantwoordelijk houden voor je handelingen en die van het team.

 6. Het goede voorbeeld geven. Weet dat iedereen je in de gaten houdt, wees bewust van hoe je overkomt bij anderen en geef altijd het goede voorbeeld.

 7. Prestaties meten en hoogvliegers belonen. Goede leiders inspecteren en controleren niet enkel alle resultaten, maar ze belonen ook consistent de beste en hardste werkers.

 8. Feedback geven. Stop nooit met feedback te geven aan je werknemers en aanvaard zelf ook feedback van anderen.

 9. Menselijk talent (h)erkennen en gebruiken. Een succesvol leider kent zijn talentvoorraad en weet hoe die te gebruiken.

 10. Vragen stellen en advies vragen. Het lijkt alleen alsof een daadkrachtig leider alles weet: maar eigenlijk legt hij veel lasten op andermans schouders.

 11. Problemen oplossen en afleiding vermijden. Een goed leider verspilt geen tijd en is daarom een uiterst effectieve probleemoplosser.

 12. Positieve energie verspreiden. Er hangt een aura van positiviteit en inspiratie rond een effectief leider.

 13. Mentoren. Hou nooit op met anderen te coachen en in je team te investeren. Ga ervan uit dat anderen even hongerig naar nieuwe kennis zijn  als jijzelf.

 14. Relaties cultiveren. Leiderschap is geen eenmanszaak. Het draait rond het vinden van en bouwen aan wederzijds voordelige relaties.

 15. Van verantwoordelijkheid genieten. Succesvolle leiders houden van wat ze doen – niet omwille van de macht, maar omwille van de verantwoordelijkheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s