Sabam in clinch met Tomorrowland

Sabam in clinch met Tomorrowland
Het dancefestival Tomorrowland is verwikkeld in een proces met de auteursrechtenvereniging Sabam.

Het dispuut gaat terug tot de editie van 2010, staat in De Tijd dinsdag. Tomorrowland gaf toen bij Sabam een factuur aan op basis van 8.000 tickets, zegt Sabam-woordvoerder Jérôme Van Win. ‘Wij roken onraad omdat we in de media lazen dat het festival een groot succes was.’

Expert

Sabam trok naar de rechter omdat de organisatie geen bijkomende inlichtingen wou geven. Op die manier kreeg Sabam de toestemming om een onafhankelijke expert de boekhouding van 2010, 2011 en 2012 te laten onderzoeken. Hij besloot dat de aangiften inderdaad niet strookten met de boekhouding. Tomorrowland besliste daarop een deel van het verschil over te maken.

Over de editie van 2013 wou Tomorrowland open kaart spelen. Maar Tomorrowland betwist de facturen, omdat het die buitensporig vindt. Wellicht volgt pas in oktober volgend jaar een uitspraak van de rechter. Beide partijen willen niet kwijt om hoeveel geld het gaat.

Adviseur Caroline Curtis van Tomorrowland zegt dat de eis van Sabam in eerste aanleg werd afgewezen door de rechtbank van koophandel in Antwerpen. Curtis spaart de kritiek op Sabam niet. Zo werpt ze op dat de auteursrechtenorganisatie zich opstelt als vertegenwoordiger van alle auteurs wereldwijd, maar dat ze niet kan bewijzen dat de rechten worden geïnd voor de auteurs die ze echt vertegenwoordigt.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s