Wist je dat stand-up comedians en architecten op exact dezelfde manier te werk gaan?

De beste stand-up comedians, architecten en andere creatieve geesten gebruiken alle hetzelfde systeem om hun ideeën te ontwikkelen, nl. de methode van de experimentele innovatie:

  • Chris Rock werkt aan elke comedyshow (die één uur duurt) zes tot twaalf maanden. Hij treedt onaangekondigd op in comedy clubs en test er allerlei materiaal uit. Elke keer hij een bepaalde sketch of monoloog heeft uitgeprobeerd, voegt hij nieuwe dingen toe en komt hij met nieuwe invalshoeken. Op deze manier perfectioneert hij elke grap die uiteindelijk in zijn officiële show terecht komt.

  • De beroemde 85-jarige architect Frank Gehry begint elk nieuw project door talloze plannetjes uit te tekenen op losse blaadjes papier en ruwe prototypes te bouwen met karton en rollen plakband. Vervolgens selecteert hij de beste ideeën voor het project uit al deze oefenrondes.

  • De Pixar-animatiestudio gebruikt het ‘plussing’-systeem. Teamleden stellen ideeën voor en iedereen voegt wijzigingen (‘plusjes’) toe aan die ideeën. Elk idee wordt dan beter en beter tot het de perfectie begint te benaderen.

Experimentele innovators identificeren elk klein foutje in een idee en proberen dan allerlei oplossingen uit tot iets werkt. Zo bouwen ze langzamerhand iets fantastisch. Auteur Mihaly Csikszentmihalyi noemt deze innovators dan ook geen probleemoplossers, maar ‘probleemvinders’: hoe sneller je een probleem opspoort, hoe sneller je er een innovatieve oplossing voor kan bedenken.

Peter Sims besluit met het volgende advies: “Reserveer vijf tot tien procent van je tijd voor experimentele innovatie. Op de lange termijn cultiveert dat het creatieve en ondernemende deel van jezelf en helpt het je nieuwe opportuniteiten te spotten die je anders nooit had opgemerkt.”

(Via ‘Little Bets: How Breakthrough Ideas Emerge from Small Discoveries’ van Peter Sims)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s