3 eenvoudige regels om beter te spreken in het openbaar

De meeste mensen zijn als de dood voor spreken in het openbaar. Volgens schrijver en ondernemer Peter Sims is dit een natuurlijke reactie, doch zolang men genoeg oefent en men zich drie regels eigen maakt, kan iedereen een uitstekende spreker worden.

Die drie regels zijn:

1. Praat over dingen waarin je vol passie gelooft.

2. Ken je stof van binnen en van buiten.

3. Weet wie er in je publiek zit.

Hillary Clinton, Malcolm Gladwell, voormalig gouverneur van New York Mario Cuomo, Peter Sims zelf: allen waren ze hun eerste keer barslecht en allen hebben ze vele moeilijke en pijnlijke momenten achter de rug. Uiteindelijk werden ze topsprekers, maar het kostte hen duizenden uren aan oefening.

De drie bovenstaande regels zijn eenvoudig om te verstaan, maar ze implementeren in je spreekstijl is allesbehalve eenvoudig. Sims zelf had vooral moeite met de tweede regel, maar eenmaal hij de stof werkelijk helemaal beheerste, kon hij zijn presentatienota’s achterwege laten, loskomen van zijn voorbereiding en beginnen improviseren.

Sims heeft uit zijn studie van leiderschap, ondernemerschap, innovatie en creativiteit geleerd dat niemand geboren wordt als een groot leider of innovator. Ergens goed in worden kost heel veel tijd en moeite en dit geldt ook voor spreken in het openbaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s