Wat houdt brede introductie van autonome wagens tegen?

Wettelijke drempels zullen de volgende decennia de belangrijkste rem vormen op de massale introductie van autonome wagens op de markt. Dat is de conclusie van onderzoeker Navigant Research. De onderzoekers merken op dat volledig autonome wagens al bij de start van het volgende decennium beschikbaar zullen zijn, maar toch zou het daarna nog vijftien jaar duren vooraleer de technologie 75 procent van de wereldwijde autoverkoop zou vertegenwoordigen. Sergey Brin, mede-oprichter van het internetconcern Google, kondigde eerder aan dat autonome wagens voor de massamarkt binnen een periode van vijf jaar realiteit zullen zijn geworden.

“Diverse autocontructeurs zullen volgend jaar al een aantal semi-autonome modellen op de markt brengen,” voert James Middleton, redacteur van het online magazine Telecoms.com, op. “De constructeurs van luxewagens bieden hun klanten al langer semi-autonome assistentie aan, maar vorig jaar werden technologieën rond snelheidscontrole en trajectcontrole voor het eerst ook in standaard-modellen geïntroduceerd. Door die ontwikkelingen zullen autonome wagens steeds meer ingang vinden. Over twee decennia zou de verkoop van autonome wagens wereldwijd oplopen tot 95,4 miljoen exemplaren per jaar. Daarmee zouden de autonome wagens driekwart van de wereldwijde autoverkoop vertegenwoordigen.”

“Technologisch zijn er nochtans weinig drempels voor een snellere doorbraak van de technologie,” merkt James Middleton op. “De ontwikkeling van software en hardware, onder meer op het gebied van beeldvorming en sensors, laten immers toe dat de technologie nu al klaar is voor productie. De grote rem op de introductie moet echter worden gezocht in regelgevende aspecten.” De onderzoekers verwijzen daarbij onder meer naar de vergunningen die voor de verschillende technologieën door de overheden moeten worden toegekend. Volgens een aantal experts zullen er echter ook inspanningen moeten worden gedaan om het publiek aan te zetten het concept van de autonome wagen te adopteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s