‘Homoseksuele atleten en fans kunnen tijdens Winterspelen in Sochi worden vervolgd’

Ongelooflijk! En dat in 2013?

Natalia KolesnikovaRusland keurde onlangs een wet goed die het verbiedt om over homoseksualiteit te praten in het bijzijn van kinderen en om in het openbaar tekenen van affectie te tonen, zoals handen vasthouden of het dragen van een regenboog-t-shirt.

De wet spreekt van een verbod op ‘het voeren van propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties’. Wie deze wet overtreedt riskeert gevangenisstraf; ook buitenlanders kunnen dezelfde straf opgelegd krijgen en worden gedeporteerd.

De Russische advocaat Vitaly Milonov heeft nu olie op het vuur gegeooid door te stellen dat homoseksuele atleten en bezoekers van de Olympische Winterspelen, die volgend jaar in Sochi plaatsvinden, niet vrijgesteld zullen zijn van vervolging. ‘De regering heeft niet de bevoegdheid om de wet tijdelijk te schorsen,’ aldus Milonov. Hij bevestigde dat verschillende van zijn collega’s er net zo over denken.

Milonov is niet aan zijn proefstuk toe. Vorige zomer dreigde hij ermee de popster Madonna te beboeten toen die zich tijdens een concert in Sint-Petersburg tegen de anti-homowet uitsprak.

Het IOC spreekt Milonov tegen. Volgens het Internationaal Olympisch Comité heeft het uit ‘de hoogste regeringskringen’ de garantie gekregen dat atleten en supporters tijdens de Spelen met rust zullen worden gelaten.

Het Amerikaanse Olympisch Comité heeft de Amerikaanse atleten onlangs een brief gestuurd waarin staat te lezen dat ‘ze niet weet tot op welke hoogte deze wet tijdens de Olympische en Paralympische Spelen zal worden nageleefd.’

De openlijk homoseksuele Nieuw-Zeelandse schaatser Blake Skjellerup heeft alvast aangekondigd tijdens de Spelen een regenboogpin op zijn wedstrijdkledij te zullen dragen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s