10 statistieken die elke (toekomstige) topmanager moet kennen

Het boek ‘Moneyball (en de verfilming ervan) handelt over de sportmanager Billy Beane die statistische inzichten gebruikt om zijn team zo productief mogelijk te maken tegen de laagst mogelijke kost. Dan McCarthy somt op SmartBlogs tien statistieken op die elke manager kan gebruiken om zijn eigenl team naar de top te leiden.

 1. Slechts 7% van de werknemers met het grootste toekomstpotentieel worden geen topperformers. Prestaties zijn dus een vereiste voor potentieel (bron – PDF).

 2. Slechts 29% van de topperformers hebben het potentieel om zich ook op hogere niveaus te onderscheiden. Met andere woorden: 71% is goed genoeg voor zijn huidige functie maar het ontbreekt hen aan vaardigheden om ook op heyt volgende niveau uit te blinken. (bron – PDF).

 3. Een succesvolle executive leert 70% van de belangrijkste lessen in leiderschap bij het afwerken van uitdagende taken (nieuwe job, opdrachten met scherpe deadline…), 20% leert hij van anderen, zoals bazen en mentors. Slechts 10% leert hij uit cursussen en boeken (bron – PDF).

 4. Bedrijven met sterk ontwikkelde programma’s inzake leiderschapsontwikkeling komen 1,5 maal meer voor in de lijst van ‘meest bewonderde bedrijven’ van Fortune Magazine (bron).

 5. 100% van de top 20 bedrijven qua leiderschapsontwikkeling hadden in 2005 CEO’s die zich actief bezig hielden met de ontwikkeling van leiderschapstalent; bij de andere bedrijven was dat slechts 65%. (bron – PDF).

 6. 43% van alle CEO’s en 71% van alle senior executives hadden ooit een leiderschapscoach. 92% van de gecoachten geven aan in de toekomst opnieuw met een coach te willen werken (bron).

 7. De bedrijven met de beste leiders hebben 13 keer meer kans om de concurrentie te overtreffen inzake financiële gezondheid, product- of dienstkwaliteit, betrokkenheid van de werknemers en klantentevredenheid (bron).

 8. Amper één op de drie bedrijven hebben effectieve plannen klaar om leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen (bron – PDF).

 9. 94% van de ‘beste bedrijven voor leiders’ (volgens BusinessWeek in 2009) leiden opvolgers op voor cruciale posities (bron).

 10. Zes best practices voor leiderschapsontwikkeling zijn (bron):

  • Ontwikkel het engagement bij executives.

  • Definieer specifieke leiderschapsvaardigheden.

  • Stem je plannen af op de algemene bedrijfsstrategie.

  • Richt je op alle leiderschapsniveaus.

  • Pas een allesomvattende aanpak voor ontwikkeling toe.

  • Integreer met talentmanagement.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s