Wat als Wilfried Martens president was van de Bondsrepubliek België?

Er zijn talloze redenen denkbaar om voor een monarchie te zijn, zegt politicoloog Bart Maddens. ‘Er is echter één die absoluut geen hout snijdt: dat er in België geen alternatief is. Dat is ronduit beledigend voor vele politici met een bewezen staat van dienst.’

‘Ik ben voorstander van een republiek, maar niet in België’. Het was Wilfried Martens (CD&V) die dit zei naar aanleiding van de nakende troonswisseling. Het argument is bekend. Maar uit zijn mond vond ik het extra vreemd klinken. Want uitgerekend Martens is iemand waarvan ik altijd heb gedacht dat hij een ideale president zou zijn van de Bondsrepubliek België.

Martens heeft een lange staat van dienst als premier, maar is al geruime tijd niet meer actief in de Belgische politiek. Zijn politieke roots situeren zich in de Vlaamse Beweging. Daardoor kent en respecteert hij de Vlaamse communautaire gevoeligheden. Maar tegelijkertijd laat hij er geen enkele twijfel over bestaan dat hij zeer gehecht is aan het federale België, waarvan hij trouwens één van de belangrijkste architecten is. Mede daarom kan hij ook langs Franstalige kant op veel krediet rekenen. Hij heeft ten overvloede bewezen dat hij de communautaire en partijpolitieke tegenstellingen kan overstijgen.

Lees het volledige artikel op  Knack

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s