De ramadan in cijfers

✓ 1.600.000.000 : het aantal moslims in de wereld.

Na het christendom is de islam de tweede grootste religie ter wereld. Indonesië is met ruim 209 miljoen moslims ’s werelds grootste moslimland. Het land telt 800.000 moskeeën. Ondanks de link die we steeds opnieuw leggen met het Midden Oosten wonen twee van elke drie moslims in Azië.

✓ 15 : het aantal uur dat moslims in de VAE moeten vasten tijdens de ramadan

Moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. In Zweden betekent dat een gemiddelde vastentijd van twintig uur. In Argentinië vast men gemiddeld slechts negen uur.

✓ 2,5% : de minimum liefdadigheidstoelage opgelegd door de zakāt

De zakāt (“armentarief”) is een verplichte aalmoes die (welgestelde) moslims moeten betalen en die 2,5% van hun rente op kapitaalgoederen bedraagt. Op deze manier zuiveren ze de rest van hun bezittingen en bestrijden ze de ongelijkheid.

✓ 6 : het aantal uren dat gewerkt mag worden tijdens de ramadan in Oman

Volgens artikel 68 van de Omaanse arbeidswet is het verboden om langer dan zes uur te werken tijdens de ramadan. De economische gevolgen van de productiviteitsdaling en de stijgende vraag naar culturele en religieuze geschenken tijdens de ramadan wordt in moslimlanden uitvoerig bestudeerd.

✓ 6.500.000 : het aantal buitenlanders in Saoedi-Arabië

Deze golfstaat legt draconische straffen op aan mensen die de regels van de ramadan breken waaronder gevangenisstraf en zweepslagen. Voor buitenlanders komt daar nog de dreiging van deportatie bij. Dit terwijl China moslims van de Xinjiang-regio verbiedt om de ramadan te respecteren.

✓ 29 of 30 : de duur van de ramadan in dagen

Dit verandert van jaar tot jaar omdat de islamitische kalender op de maan is gebaseerd en de nieuwe maan met het blote oog moet worden waargenomen. Ook dit jaar is er opnieuw onenigheid. Zo begon men in Marokko te vasten op dinsdag terwijl Egyptische moslims de dag tevoren al waren begonnen. In Frankrijk zijn de moskeeën verdeeld wat tot grote verwarring leidt bij de vijf miljoen Franse moslims.

✓ 7.504.984 : het aantal geproduceerde dadels in 2011.
Traditioneel ontbijten vastende moslims met dadels en de productie van dit zoete fruit explodeert dan ook tijdens de ramadan. In de hoop meer klanten te verleiden geven producenten hun vruchten vaak trendy namen zoals de ‘Obama-dadel’ in 2009 en de ‘Tahrirplein-dadel’ in 2011.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s