Bloggen & auteursrechten: zo voorkom je schadeclaims

Bart GubbelsBart Gubbels van Wet & Recht |  @WetRecht

Copyright

Auteursrechten zijn vaak onderwerp van discussie op internet. Sommigen vinden dat teksten op internet vrij zouden moeten zijn van alle auteursrechten, waardoor informatie toegankelijk voor iedereen is. Is het terecht dat auteursrechten keihard worden gehandhaafd met vorderingen tot schadevergoeding of moeten we naar een copyrightloze samenleving?

Het zijn organisaties als Cozzmoss die voor onder andere Trouw en De Volkskrant overtreders van auteursrechten laten betalen. Individuele bloggers worden aangepakt, omdat ze een artikel van een krant hebben overgenomen op hun site, om het vervolgens te delen met hun achterban.

Deze bloggers moeten honderden en soms duizenden euro’s betalen voor een dergelijk overgenomen artikel. Dat wordt berekend op basis van een zogenaamde ‘economische waarde’ per woord. Volgens de rechter mag die gerust op 36 cent worden gesteld, vaak zelfs nog iets meer.

Ook een soort van boeteverdubbeling wordt vaak toegestaan. Het artikel van 1000 woorden dat wordt overgenomen, kost zo 360 euro. Wanneer dat ook nog mag worden verdubbeld, is de nietsvermoedende blogger 720 euro kwijt. Daar komen eventueel nog wat incassokosten bovenop en een half modaal netto-maandsalaris is de straf voor deze kleine ‘vergissing’.

LEES MEER op  Frankwatching

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s