‘Gouden generatie’ van Peking 5 jaar later: van wereldtoppers tot profdoppers

'Gouden generatie' van Peking 5 jaar later: van wereldtoppers tot profdoppers

Volgende maand is het vijf jaar geleden dat onze jonge Duivels furore maakten op de Olympische Spelen. Tal van spelers van die gouden generatie zijn intussen wereldtoppers geworden, maar anderen gingen helemaal de mist in.

De troepen van Jean-François De Sart zorgden in de zomer van 2008 voor een eerste heropflakkering van het Belgische, collectieve voetbalgevoel door vierde te eindigen op het Olympische voetbaltornooi. Een gouden generatie was geboren en veel van de spelers van toen zijn intussen ook effectief uitgegroeid tot heuse wereldtoppers.

Vincent Kompany (toen Hamburg), Sébastien Pocognoli, Moussa Dembélé (toen AZ), Thomas Vermaelen,Jan Vertonghen (toen Ajax), Marouane Fellaini (toen Standard) en Kevin Mirallas (toen Lille OSC) groeiden de voorbije vijf jaar uit tot sterkhouders in Premier League, Bundesliga en bij de nationale ploeg. Ook Vadis Odjidja (toen Hamburg) en Laurent Ciman (toen Charleroi) krijgen tot op heden regelmatig nog een uitnodiging voor de Rode Duivels in de bus.

JPL-CERTITUDES

Anderen zagen hun groei beperkt tot een ‘Belgische doorbraak’. Jeroen Simaeys (toen Club Brugge) speelt nu bij KRC Genk, Logan Bailly (toen KRC Genk) heeft na heel wat miserie eindelijk rust gevonden bij OH Leuven. En ook de vele ‘laatste kansen’ van Anthony Vanden Borre (toen Genua) waren niet meteen om over naar huis te schrijven.

Maar er zijn golden boys die het er nog bekaaider van af brachten. Landry Mulemo (toen Standard) is bankzitter bij KV Kortrijk, Sepp De Roover (toen Groningen) moet na een mislukte periode bij Lokeren zijn carrière eindelijk lanceren bij NAC, Faris Haroun (toen GBA) is geen basispion bij de Engelse tweedeklasser Middlesbrough, Maarten Martens gaat bij AZ (toen ook al AZ) al jaren gebukt onder het etiket van ‘eeuwige belofte’ en Stijn De Smet moet vanaf komend seizoen proberen om KV Kortrijk iets bij te brengen.

WERKLOOS

Twee jonge Duivels van toen zitten nu zelfs zonder club. Tom De Mul (toen Sevilla) was destijds één van de grootste beloftes, maar staat al jaren nergens meer. Yves Makabu-Makalambay zoekt na een mislukt avontuur bij KV Mechelen ook nog steeds naar een nieuwe club. Van aanvoerder van Manchester City tot werkloos… het kan verkeren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s